Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

M1 HadERŐ: irány az EUFOR!

Ha kedd, akkor HadERŐ!

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Rácz Tünde, Szakál Szebáld |  2024. május 6. 14:54

Egy életmentés részletei, tábori körülmények, repülőgép oltás és acélkockák terepen – ezen témák köré épül az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” című katonai magazinműsor május 7-ei adása.

202404_EUFOR_mentés_elismerés_SZSZ_2

Az EUFOR Althea művelet parancsnokával, dr. Sticz László vezérőrnaggyal készített exkluzív interjúban többek között szó esik a közelmúltban történt mentőakcióról is. Bosznia-Hercegovinában katonai és diplomáciai sikert jelent a magyar parancsnokság, ennek részeként biztosítják katonáink a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation) egészségügyi kiürítési képességét. Magasan kvalifikált csapatuk április 6-án két hegyekben ragadt turista életét mentette meg.

A következő hetekben fokozatosan betekintést nyernek a nézők a bosznia-hercegovinai misszió Butmir tábor mindennapi életébe: legyen szó járőrözésről, aknamentesítésről, a MEDEVAC képesség gyakorlásáról, a sportolási lehetőségekről vagy az étkezésről.

202404_Debrecen_kiképzés_RT_2

Debrecenben a DETKA Oktató Kft. jóvoltából a Magyar Honvédség katonai repülőtereinek tűzoltói kaptak speciális és rendkívül egyedi kiképzést a közelmúltban. Fékek és futóművek túlmelegedéséből adódó tüzek, hajtómű tüzek, illetve üzemanyagtócsa tüzek – többek között ezek leküzdésére fókuszált rendkívüli felkészítésük.

„Mi, az altisztek adjuk a hadsereg gerincét” – hangsúlyozza Zsiros Tamás főtörzszászlós, az MH Altiszti Akadémia Altisztképző Központ parancsnoka. De hogyan épül fel képzési rendszerük? Kik lehetnek acélkockák? Mi történik a tizennégyhetes alapfelkészítés után, mely az altisztté válásnak csupán az első lépcsője? Az adásból minden (az idén százéves magyar) altisztképzés iránt érdeklődő választ kaphat a fenti kérdésekre.

Ne feledjék! Minden kedden délelőtt, 11:33-kor „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” az M1-en! Tartsanak velünk!