Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a kiberbiztonság

Szöveg: MH Altiszti Akadémia | Fotó: az alakulat felvételei |  2021. szeptember 17. 13:42

Egynapos kiberbiztonság-tudatossági képzést tartott Szentendrén az MH Altiszti Akadémia Kiberműveleti Központ Előkészítő Osztálya a leendő zászlósok egy csoportjának.

kiber_képzés (3)

A képzést Balogh Péter ezredes, osztályvezető nyitotta meg. Előadásában ismertette a központ megalakulásának és működésének körülményeit, valamint átfogó képet adott a kibertéri műveletek fogalmáról, jogi hátteréről és gyakorlati kérdéseiről.

A szervezet 2020-ben kezdte meg működését, azóta folyamatosan építi képességeinek hármas feladatrendszerét, amelyben a Magyar Honvédség állományának kiberműveleti oktatása és képzési keretrendszerének kialakítása kiemelt fontosságú.

kiber_képzés (5)

A Kiberműveleti Központ több különböző képzést is indít évente. A mostani egynapos zászlós képzés az MH Altiszti Akadémián szeptemberben induló Egységes Zászlós Tanfolyam előfeltétele, amelyen eddig ötven fő vett részt az ország különböző alakulataitól. A kiberbiztonság-tudatossági tanfolyamot négy oktatási napon, kis létszámú csoportokban tartják meg számukra, hiszen nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati oktatásra, így a résztvevők a biztonsági ismereteket hatékonyabban tudják átadni az általuk vezetett szervezet tagjainak.

A képzés célja egy alapszintű kiberbiztonság-tudatossági gondolkodás megalapozása, elmélyítése.

kiber_képzés (2)

Az egynapos oktatás elméleti résszel kezdődött interakciókkal tarkítva, majd a nap folyamán minden résztvevő kapott egy egyéni, személyre szabott projekt feladatot, amiben fel tudta használni a délelőtti oktatáson megszerzett tudását. A feladat részeként csoportonként egy power point-os előadást kellett összeállítaniuk, majd előadniuk. A mostani képzés témája a „Személyes adatok biztonsága, illetve tevékenység adatszivárgás esetén” volt. Az oktatás az általános Social Engineering sebezhetőségének bemutatásával folytatódott, majd a képzés a biztonságos otthoni hálózat használatának ismertetésével zárult. A résztvevők a mindennapi életben is jól használható tanácsokat kaptak, amelyet később kamatoztatni tudnak.