Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi megmérettetésen a vegyivédelmiek

Szöveg: Barta Erik főhadnagy és Kocsis Balázs százados | Fotó: Barta Erik főhadnagy |  2021. szeptember 17. 11:15

Mintavevő gyakorlaton vettek részt az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj és az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ szakemberei több ország specialistáival közösen az elmúlt két hétben, a CBRN Training and Testing Centre területén, Szlovákiában.

toxic_kapott (14)

A szomszéd ország különlegesen kialakított vegyivédelmi kiképző bázisa arra a célra készült, hogy éles harci és mérgező anyagokkal lehessen dolgozni anélkül, hogy a környezetet károsítanák. A „Toxic Valley”, azaz a „Mérgező Völgy” névre keresztelt vegyivédelmi gyakorlaton a magyar katonák Ausztria, Belgium, Olaszország, az Amerikai Egyesült Államok, Nagy Britannia és Csehország mellett képviseltették magukat ezen a nem szokványos gyakorlaton.

A legfőbb szempont mindig a biztonság, ezért amikor éles harcanyagokkal dolgoznak a katonák, az első nap minden esetben vérvizsgálattal indul, majd a biztonsági- és a COVID-19 járvány rendszabályok oktatása, illetve a gyakorló pálya bemutatása történik meg.

Első feladatként a magyar ABV (Atom, Biológiai, Vegyi) felderítő katonák a szlovák rendőrség drogokra specializálódott alegységével és a szlovák tűzoltóság vegyi mentesítő csoportjával együttműködve hajtottak végre közös műveletet. A feladatban különböző típusú kábítószerekből kellett az állománynak mintát vennie, majd a rendőrségi labor részére átadnia. Később ezt a feladatot éles mérgező harcanyaggal szennyezett pályán is megismételték.

toxic_kapott (16)

A következő megmérettetésen egy gyáregység sötét pince szintjén található laboratóriumot kellett ABV szempontból felderíteni, majd az azonosított imitációs folyadékból mintát venni. Aznap késő délután ismét éles mérgező harcanyaghoz kötött szcenáriót tartottak. A feladat szerint egy rakétába szerelt mérgező harcanyag minőségi meghatározását kell végrehajtani. Az ABV felderítést követően, egy hordozható gázkromatográf/tömeg spektrométer segítségével azonosították specialistáink a VX típusú harcanyagot.

Toxic_2

A harmadik típusú feladat szerint egy vélt terroristák által üzemeltetett laboratóriumot kellett felderíteni, ahol huszonegy különböző mérgező harcanyagot találtak a szakemberek, és a labor részére csak a VX harcanyagból kellett mintát venni. A helyszínre érkezve kapták az információt a katonák, miszerint oxigén hiányos környezettel kell számolniuk az alagútban, ezért a feladathoz sűrített levegős légzésvédő készüléket használtak. A gyakorlat zárásaként az utolsó feladat szerint a szlovák tűzoltó egység egy felrobbant épület oltása közben mérgező harcanyag jelenlétére utaló sérüléseket szenvedett el. A katonák feladata volt felderíteni és azonosítani az ott található mérgező harcanyagot, valamint mintát szállítani a kijelölt labor számára. Mivel az élet védelme és a biztonság a legfontosabb, az utolsó feladatot követően vérvétellel visszaellenőrizték a gyakorlaton résztvevő állományt.

Ez a nem mindennapi gyakorlat biztosította, hogy a résztvevők nemzetközi környezetben gyakorolhassák a NATO-szabvány szerinti mintavétel eljárásait. A magyar katonák olyan kiépített környezetben tudtak gyakorolni, amely a modern hadviselést és a terrorizmussal szembeni harc nehézségeit tükrözik. A katonákat igencsak igénybe vevő feladatok sikeres végrehajtása azt mutatja, hogy a vegyivédelmi specialisták képesek az új elvárások szerint védeni az országot és az állampolgárokat.