Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a nemzeti ellenállóképesség

Szöveg: HVK | Fotó: Boris Trenkel |  2023. december 13. 10:38

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára képviselte hazánkat a Berlini Biztonsági Konferencián. Az évente megrendezett esemény idén az „Európa és a NATO – Az elhatározás és a reziliencia megerősítése” téma köré épült.

DSC_4947

A berlini rendezvény az európai biztonság és védelem vonatkozásában az egyik legmeghatározóbb nemzetközi fórum, amelyen a politikai és katonai döntéshozók mellett a védelmi ipar kiemelt szereplői is képviseltetik magukat. A 22. alkalommal megtartott konferenciának számos témaköre volt, melyek hatással vannak Európa biztonsági helyzetére, közöttük az orosz-ukrán háború, az elrettentés és védelem, az izraeli biztonsági helyzet és a Közel-Kelet, kontinensünk déli szárnyának, illetve a Fekete-tenger térségének helyzete, továbbá az indo-csendes-óceáni kihívás és annak hatása.

DSC_5014

Az előadások között biztonságpolitikai és védelmi fórumok keretében volt lehetőség egy-egy téma részletesebb megvitatására. Ilyen volt az „Elrettentés és védelem a Közép-európai régióban” katonai fórumbeszélgetés, amelyen Böröndi vezérezredes vett részt – német, finn, holland, litván és svéd katonai vezetőkkel. Ennek során szóba került a hazánkat is érintő, NATO Regionális tervek csoportja, a nemzeti ellenálló- és együttműködő képességek, az interoperabilitás, a tapasztalatcsere, az infrastruktúra-fejlesztés, valamint a befogadó nemzeti támogatás.

DSC_4974

A konferencia margóján kiadott éves folyóiratban jelent meg dr. Böröndi Gábor vezérezredes angol nyelvű publikációja, „A jövő védelmi architektúrája Európában, tekintettel az ukrajnai háború következményeire” (Future Defence Architecture in Europe as a Consequence of the War in Ukraine).

DSC_4956