Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a nemzetközi civil-katonai együttműködés

Szöveg: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH EK, Multinacionális Egészségügyi Koordinációs Központ (MMCC-E) |  2024. szeptember 24. 11:30

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a civil-katonai kapcsolatok erősítése a nemzetközi környezetben is. Ennek szellemében rendezték meg idén Svédországban a nemzetközi egészségügyi kiürítési törzsgyakorlatot, amelynek céljai közt szerepelt, hogy a résztvevő országok felkészüljenek egy esetleges válsághelyzet, vagy fegyveres konfliktus során keletkező nagyszámú sérült ellátására.

202409_Svédország_eü_gyakorlat_MHEK (2)

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ katonái a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és az Országos Mentőszolgálat szakembereivel együtt képviselték Magyarországot a Multinacionális Egészségügyi Koordinációs Központ – Európa (MMCC-E Multinational Medical Coordination Centre – Europe) által szervezett CASUALTY MOVE 2024 (CAMO24) nemzetközi egészségügyi kiürítési törzsgyakorlaton, Svédországban.

A nemzetközi katonai-egészségügyi gyakorlat egyik kiemelt célja volt, hogy erősítse a többnemzeti, civil-katonai együttműködést a résztvevő katonai és civil szervezetek között.

A CASUALTY MOVE 2024 gyakorlaton 16 különböző nemzet képviseltette magát, összesen mintegy 150 résztvevővel a svédországi Enköpingben. A gyakorlat forgatókönyve alapján nagyszámú civil és katonai sérült vagy beteg ellátását, majd hátországokba történő szállítását kellett megszervezni, kihasználva az országokban rendelkezésre álló civil és katonai egészségügyi képességeket.

202409_Svédország_eü_gyakorlat_MHEK (1)

A magyar katona-egészségügyi személyzet munkáját segítette a gyakorlaton résztvevő nemzetekkel történő együttműködés erősítése és a különböző országokban alkalmazott eljárásrendek megismerése. Az időközi szakmai tapasztalatcsere nélkülözhetetlen a legösszetettebb kihívások kezeléséhez, különösen olyan helyzetekben, amelyek esetlegesen egy szélesebb körű katonai, civil és nemzetközi összefogást igényelhetnek.

A résztvevők számára lehetőség nyílt arra is, hogy megismerjék más országok eljárásrendjeit és technikáit, amelyeket a saját feladatellátásuk során is hasznosíthatnak. Fontos kiemelni, hogy az ilyen gyakorlatok során az MH Egészségügyi Központ szakemberei nemcsak a nemzetek közötti katonai, vagy civil-katonai együttműködést gyakorolják, hanem ezek kombinációját is, annak köszönhetően, hogy a szervező Multinacionális Egészségügyi Koordinációs Központ a civil és katonai partnerek közötti szoros együttműködést helyezték előtérbe nemzetközi környezetben.

Ebből adódóan a gyakorlat hangsúlyozottan épített a katonai és civil oldal bevonására és e két oldal együttes feladatvégrehajtására nemzetközi környezetben: célja, hogy a résztvevő nemzetek hatékonyan tudjanak együttműködni válsághelyzetekben, katasztrófahelyzetekben, gyorsan és biztonságosan kezelve a sérültek és betegek evakuálását, figyelembe véve nemzetközi és katonai szabályzókat.

202409_Svédország_eü_gyakorlat_MHEK (1)

A civil-katonai-nemzetközi együttműködés gyakorlása elengedhetetlen, hiszen egy esetleges válsághelyzet – legyen szó természeti katasztrófákról, járványhelyzetről, vagy akár fegyveres konfliktusokról – megoldása mára már elképzelhetetlen szoros nemzetközi együttműködés nélkül. Ebből adódóan egy esetleges egészségügyi válsághelyzet megoldásához fontos, hogy a különböző háttérrel rendelkező szervezetek közötti kommunikáció és koordináció gördülékenyen működjön.

A résztvevők közül példaként említhető a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, ami hatósági jogkörében elrendelheti az egészségügyi szolgáltatók katasztrófaterveinek hatályba léptetését, és mint civil egészségügyi hatóság, a lakosság biztonsága és az élet védelme érdekében számos egészségügyi ellátással és közegészségüggyel kapcsolatos döntést hozhat, intézkedést rendelhet el. Ily módon bármilyen válsághelyzet kezelése során szorosan együttműködhet egyéb, elhárításban részt vevő szervezettel, így a Magyar Honvédséggel is.

A gyakorlat célja a nemzeti civil-katonai együttműködés rendszerének tesztelésén túl a különböző országok hasonló rendszereiben a kapcsolódási pontok kialakítása és a nemzetközi együttműködés javítása volt.