Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: a határvédelemtől a lóversenypályáig

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: archív felvételek |  2024. szeptember 24. 13:00

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom” című katonai műsorának szeptember 24-ei adásában a Kincsem Park vezetői mutatják be a két évszázados múlttal rendelkező intézményt. Megszólal az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese, és Deme László, a Honvédelmi Minisztérium haderőfejlesztésért és innovációért felelős helyettes államtitkára is. A nézők emellett a tűzszerész szolgálatot is alaposabban megismerhetik.

HadERŐ_0924_tartalékosok_montázs

Az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezredet Kátai Róbert alezredes, parancsnokhelyettes mutatta be. „Annak az adott kis közösségnek – ahol tartalékos katonáink szolgálnak, ahol mindennapjaikat élik – a megvédése, az ezért való felelősségvállalás az egyik fő motivációnk. Emellett nincs jobb és hitelesebb toborzó az elégedett katonánál. Miután bekerülnek a mi közösségünkbe, megismerik a tevékenységeket, átsegítik egymást a nehézségeken, ez egy újabb indíttatás lesz. Fontosnak érzik, hogy szolgáljanak, a határok védelme terén, az árvíz idején, amikor szükséges, hogy megmozduljon az ember” – teszi hozzá Kátai Róbert. Az alezredes elmondta, hogy a tartalékosok olyan készségeket is szereznek, mint például a higgadtság, amely egy mások számára nehéz szituáció, mint például baleset során rendkívül fontos tudást jelenthet.

HadERŐ_0924_haderőfejlesztés_montázs

Magyarországon folyamatos a haderőfejlesztés, hangsúlyozta Deme László, a Honvédelmi Minisztérium haderőfejlesztésért és innovációért felelős helyettes államtitkára. „A kormány kellő időben felismerte, hogy szükség van arra, hogy a magyar haderő a kor színvonalának megfelelő eszközökkel, felszereltséggel bírjon. A minisztériumnál a védelmi fejlesztéssel foglalkozó csapat tartozik hozzám. NATO-tagként az ottani védelmi terveket adaptáljuk Magyarországra, amellett, hogy ebbe beleillesztjük a nemzeti mérnöki fejlesztési célokat is. A teljes haderő teljes vertikumában indítottunk el fejlesztési folyamatokat” – magyarázta a célokat az államtitkár. A felgyorsult technológia gyors válaszokat is kíván a haderőfejlesztés tekintetében is.

HadERŐ_0924_tűzszerészek

A tűzszerész hivatás a veszélyessége ellenére az egyik legnépszerűbb specializáció a honvédségen belül. Az év 365 napjának minden percében szolgálatot igényel, hiszen évente átlagosan 2000 régi robbanószerkezetről érkezik bejelentés, és – bár jóval ritkábbak – az improvizált robbanótestek kihívások elé állítják a leggyakorlottabb szakembereket is. Ember István alezredes, egyetemi oktató, elsőosztályú tűzszerész (NKE HKK) szerint a szegmens megköveteli a folyamatos innovációt, az újabb eszközöket, az újabb eljárásokat. „A terroristák bármit el tudnak készíteni, ez még jobban megköveteli a hatékony eljárások kifejlesztését. Az innovatív eszközök között kiemelkedőek a drónok, ezek hadi alkalmazása elég erősen felfutóban van” – magyarázta a szakember.

Kincsem_archív

A Kincsem Parkban Szotyori-Nagy Ádám ügyvezető igazgató mutatta be a hazai lóversenyzés fellegvárát. „Fő küldetésünk a lóversenyzés, de helyet adunk agárversenyeknek is. Itt működik a Nemzeti Lovas Színház és a Rögbi Szövetség is nálunk kapott otthont. Kelet-Közép-Európában a miénk az egyik legjobb pálya, így felkerültünk újra a nemzetközi térképre” – mondta az ügyvezető igazgató. Fazekas Andrea ügetőversenyző pedig saját sportágába és a lovakkal zajló mindennapi munkájába enged betekintést.

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” katonai magazinműsor szeptember 24-ei adása itt érhető el.