Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Édesanya és gyermekei egyszerre jelentkeztek területvédelmi tartalékosnak

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Pintér Ákos |  2024. szeptember 24. 11:00

A katonai pályát választókat gyakran inspirálja egy-egy honvédségnél dolgozó rokon. Ám ritka, amikor egy egész család jelentkezik a seregbe, méghozzá a civil életből! A nyíregyházi Németh Gyöngyi és gyermekei, Dorina és Tamás egyszerre jelentkeztek tartalékos szolgálatra, és az alapkiképzést is egy időben, egy helyen szeretnék elvégezni. Interjúnkban példamutató hozzáállásukról meséltek.

20240920_Bálna - Katonának áll a kiccsalád_PAKO_-9

Miért jelentkeztetek tartalékos szolgálatra?

Németh Gyöngyi: A Szeretem, megvédem! kampány keltette fel a figyelmemet. Interneten utánanéztem, megemlítettem a gyerekeknek is a lehetőséget. Pont az ő korosztályuk a célcsoport. Ennek ellenére engem is érdekelt a kiképzés. Szeretnék én is tenni a hazámért. Fontos számomra a fittség, nem a leépülést, hanem az aktivitást kell választani idősebb korban is. Volt bennem kalandvágy is, rengeteg izgalmas filmet láttam a katonaéletről, de elsősorban a tenni akarás motivált. Tartalékosként segítséget tud nyújtani az ember vészhelyzet idején, szervezett kereteken belül. A katonás, sportos, egészséges élet közel áll hozzám, hiszen versenyszerűen kosárlabdáztam és most is edzőként dolgozom. Édesapám is sokat mesélt a katonaéveiről. Sok olyan ismeretet kaptak, ami hasznos volt az életben.

Vári Dorina: Mindig is fontos volt számomra a hazám. Gyerekkoromban sokat önkénteskedtem a nyíregyházi Állatbarát Alapítványnál. Persze a katonaság teljesen más közeg, de közös érték, hogy segítsük, támogassuk egymást a bajban.

Vári Tamás: Sokat sportolok, az erőnléti kihívásokban helyt tudok állni, és segíthetem ezzel a hazámat. Sok más fiatal is meg tudná ezt tenni, bátorítani kell őket a jelentkezésre. Számomra nagyon szép és nemes küldetés kiállni a hazáért.

20240920_Bálna - Katonának áll a kiccsalád_PAKO_-7

Együtt végzitek el az alapkiképzést?

N.Gy.: Ez a terv. Szerintem nagyon jó élmény lesz, én izgulni fogok a gyerekeimért, ők pedig értem. Szeretnék mellettük lenni és élményként felfogni a kiképzést. Tudom, ez nem játék, de állunk elébe. Egyelőre még nehéz a gyerekeket egyenruhában elképzelni. Szerintem, ha a helyszínt megismerjük, akkor lesz valódi a tapasztalás. Kíváncsian várjuk, mi vár ránk.

A civil életben mivel foglalkoztok?

N.Gy.: Edzőként és családi vállalkozásban dolgozom. Dorina még gimnáziumban tanul és mellette színházban dolgozik nézőtéri felügyelőként. Tamás egyetemre készül, gazdálkodás és menedzsment szakon szeretne továbbtanulni.


20240920_Bálna - Katonának áll a kiccsalád_PAKO_-5

Mit szólt a döntésetekhez a család többi tagja?

N.Gy.: Meglepődtek, de ismernek minket. Tudják, hogy örökmozgók vagyunk és nem tudnak minket megállítani. Tartalékosnak állni mindenképpen nemes feladat, ez számukra is egyértelmű. Még az is lehet, hogy az öcséim is csatlakoznak hozzánk!

Címkéktartalékos