Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a szárnyaló jövőnk

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Nagy Gábor archív felvétele |  2023. szeptember 6. 22:00

A Báró Wesselényi Miklós Alapítvány balatonfűzfői tanintézményének gimnáziuma – immár a Ludovika Partneriskola Program keretén belül – Magyarországon elsőként és egyedüliként a repülés, a drón-képesség, valamint az autonóm irányítású rendszerek köré építi a tananyagait.

64c7be3705909791270806

A Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola fő célja, hogy meg tudjon felelni a folyamatosan változó kihívásoknak. A repülés és a drónok világa az egyik leginnovatívabb terület, amely felöleli a jövő szárnyaló technológiáit. A repüléshez elengedhetetlen a matematika, a fizika, a földrajz és az informatika ismerete, de a tanulóknak el kell sajátítaniuk az együttműködés készségét is.

Tekintettel arra, hogy a drón-technológia napjainkra többek között a védelmi ipar legfontosabb ágazatává vált, a balatonfűzfői alapítványi intézmény gimnáziuma csatlakozott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Partneriskola Programhoz. A diákok iskolai keretek között, szakköri formában ismerhetik meg a pilóták életét és a repülés titkait, sajátíthatják el a repülés alapjait.

Az intézmény tanulóinak lehetőségük nyílik 16 éves kortól a vitorlázó repülői jogosítvány, 18 éves kortól pedig a drón-pilóta jogosítvány megszerzésére. Az iskola vezetése arra törekszik, hogy kadétjaik a gimnáziumi érettségivel együtt szakszolgálati, vagy drón-kezelői engedéllyel rendelkezzenek. Gyakorlatilag a Magyar Honvédség számára képeznek elő olyan diákokat, akik az egyetem megkezdésekor már szervesen kapcsolódnak a repüléshez.