Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyamatos megújulásban a hadkiegészítők

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy | Fotó: Szöllősi Gergely hadnagy |  2022. május 3. 11:06

Értékelő és feladatszabó értekezletet tartott az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság április 26-án, Szentendrén. Az MH Altiszti Akadémián megtartott eseményen – mások mellett – részt vett Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsokság parancsnokhelyettese.

KIKNYP_évértékelő (6)

Durgó Tamás alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka összegzésében kiemelte: a szervezet alaprendeltetésből adódó feladatait 2021-ben is professzionális hozzáértéssel végezték a katonák, és nem csak a toborzásban értek el jelentős eredményeket. Az országos illetékességű szervezet feladatrendszere szerteágazó, számos fontos szakterület tartozik hozzájuk, ilyen – többek között – a katonai igazgatás, a szociális gondoskodás, a hadisírgondozás, a honvédelmi nevelés, a bélyegzőkészítés és a katonai okmánykezelés is.

Durgó alezredes hangsúlyozta a szerződéses és tartalékos katonák létszámbővítésének fontosságát – utóbbi érdekében szorosabban együttműködnek majd a területvédelmi ezredekkel, akik nagyobb szerephez jutnak a tartalékos szolgálat népszerűsítésében. A toborzóállomány 2022-ben is számos rendezvényen vesz részt, egyes kitelepüléseken az érdeklődők – az új arculat részeként – kipróbálhatják a YAW magyar fejlesztésű és gyártású repülőgép szimulátorait is.

A szervezet megbízott parancsnoka kiemelt feladatként határozta meg a digitális világban élő fiatalokkal való kapcsolatépítést, valamint a toborzás arculati elemeinek további erősítését. Az idei évtől látványos toborzóvideók készítését is tervezik, az ehhez szükséges új eszközök folyamatosan érkeznek az alakulathoz. A Combat Camera Team megalakításához fontos a szakállomány megfelelő felkészítése, melyre szintén nagy hangsúlyt fektetnek.

KIKNYP_évértékelő (9)

Apáti Zoltán dandártábornok vezetői értékelésében kiemelte az informatikai rendszer fejlesztését, melyre a gyors információáramlás miatt van szükség. Rávilágított az állomány fizikai és szakmai felkészültségének fontosságára is, ehhez növelné a kiképzések és tanfolyamok számát – több katonát küldene külföldre a nemzetközi tapasztalatszerzés miatt. Iránymutatásait az alábbi idézettel támasztotta alá: „a változatlanság nem lehet alternatíva egy változó világban.”

KIKNYP_évértékelő (3)

Az eseményen Durgó alezredes a parancsnokság vezető szervei közül az Év alegysége díjat a Gazdálkodás Támogató és Pénzügyi Ellátó Referatúrának adta, míg az Év végrehajtó alegysége a debreceni 2. Hadkiegészítő és Toborzó Központ lett. Az Együttműködési Díjat a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége kapta, valamint emlékplakettet vehetett át Pilinyi Attila, aki a HM Zrínyi Nonprofit Kft. munkatársaként kiemelt szerepet vállalt a toborzás támogatásában.

Az értekezletet követő állófogadáson beszédet mondott Kozmér István ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Személyzeti Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke. Kozmér ezredes megköszönte az állomány 2021-ben végzett munkáját, és az idei évre nézve is szakmai támogatásáról biztosította az alakulatot.