Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyamatosan fejlődik a katonai híradás

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. szeptember 21. 15:32

„Meg kell teremtenünk a digitális hálózat alapú kommunikáció alapjait. A régi analóg reléket ki kell váltani korszerű digitális rádió-relékkel. Továbbá részt kell venni az elektronikus iratkezelő rendszer – a Magyar Honvédség védett vezetésirányítási rendszerének – működtetését megalapozó, elektronikus hitelesítő alrendszer bevezetésének előkészítésében” – hangsúlyozta Vasvári Géza alezredes, az MH ÖHP Híradó Informatikai és Információvédelmi Főnökség főnök-helyettese szeptember 20-án, kedden az MH 54. Veszprém Radarezred, híradók napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésén.

1595924768
Az ünnepségen felolvasták dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének levelét, amelyben többek között hallhattuk: a telepíthető híradó és informatikai század létrehozásában a vezérkar számít a híradó szakemberek szakmai tapasztalataira és tudására.

Ugyancsak levélben köszöntötte a híradó katonákat Kovács József altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka is. Méltatta Puskás Tivadar „utódainak" magas szintű szakmai tevékenységét. Elhangzott: az információs fölény kivívása a modern hadviselésben kiemelt fontosságú, ehhez pedig nélkülözhetetlen a híradó katonák kiemelkedő tudása, akik a parancsnok szerint az utóbbi időben „bizonyították felkészültségüket."

Vasvári Géza alezredes ünnepi beszédében kiemelte: a katonai híradás fejlesztésében alapvető cél egy digitális alapú, integrált szolgáltatású, egységes híradórendszer létrehozása, amely azonos vezetési feltételeket teremt állandó elhelyezésben és tábori körülmények között egyaránt; valamint képes beilleszkedni NATO informatikai rendszerébe.

Hallhattuk: az évezred első éveiben jelentős fejlesztéseket hajtottak végre az állandó jellegű katonai híradás korszerűsítése érdekében. Megújult többek között a országos mikrohullámú hálózat és beindultak a tábori híradás modernizációját szolgáló beszerzések is. A fejlesztéseknek köszönhetően megvalósult a honvédség szintű országos informatikai hálózat, a HM intranet, amely lehetővé teszi egyebek mellett a digitális adattovábbítást.

Az alezredes elmondta: az elektronikus információvédelem előtérbe kerülésével a korábbi analóg információvédelmi eszközök digitális eszközökkel való kiváltása fontos és hosszú folyamat, amely még napjainkban is folytatódik.

Ezt követően Zentai László alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred megbízott parancsnoka a jeles ünnep alkalmából elismeréseket adott át. Az ünnepi állománygyűlést a Légierő Zenekar – Veszprém műsora zárta.

1595924769

Fotó: A szerző felvételei