Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a KatonaSuli-program

Szöveg: Révész Béla |  2012. január 20. 17:25

A tavalyi sikeres sorozatot folytatva a KatonaSuli-program keretén belül idén is iskolás honvédelmi szakkörök látogatnak el minden hónapban a debreceni Kossuth-laktanyába. Januárban a magyar katonák missziós, azon belül is afganisztáni szerepvállalását ismertetik a diákokkal az MH 5. Bocskai István Lövészdandár felderítői.

A napokban a Bányai Júlia Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Fazekas Mihály Általános Iskola, a Szoboszlói Úti Általános Iskola, valamint a mikepércsi Hunyadi János Általános Iskola több mint harminc diákja vett részt Fekete András főhadnagy foglalkozásán.

1595930438
Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóaljának tisztje az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonák mindennapjairól tartott bemutató előadást. Beszélt az ország földrajzi adottságairól, a helyi viszonyokról, valamint vázolta azokat a hagyományokat és vallási szokásokat, amelyek ismeretét a külszolgálatot teljesítő katonának is el kell sajátítania ahhoz, hogy az afgán lakossággal zökkenőmentes kapcsolatot tudjon kialakítani.

A diákok megismerkedhettek az OMLT (Operational Mentor and Liaison Team – Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport) és a PRT (Provincial Reconstruction Team – Tartományi Újjáépítési Csoport) kontingenseinek fő tevékenységével, az afgán viszonyokkal a magyar katonák szemszögéből, illetve néhány olyan problémával, amellyel szolgálatuk teljesítése közben szembesülhetnek.

A hallgatóság soraiból előadás közben és után is érkeztek kérdések. A felszereléstől kezdve a missziós mindennapokon és veszélyhelyzeteken át a vallási szokásokig minden érdekelte a diákokat.

A szakkörök résztvevői januárban egymást váltva heti két alkalommal látogatnak a laktanyába, februárban pedig újra kezdődik a „sorozat" – a jövő havi téma a katonai közelharc lesz.