Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak a letartóztatások Törökországban

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. február 23. 15:14

Félszáz katonatiszt kihallgatását kezdte meg az ügyészség kedden Törökországban az Ergenekon-ügyként elhíresült állítólagos kormányellenes összeesküvés miatt zajló eljárásban. A nem is olyan régen még érinthetetlennek hitt, az elmúlt negyven évben négy kormányt megbuktató hadsereg 51 tagját – más források szerint 49 tagját – tartóztatták le hétfőn, köztük a légierő és a hadiflotta volt parancsnokait.

A letartóztatási hullám azt jelezheti, hogy fokozódik a hatalmi harc Törökországban a népszerű és az Európai Unió támogatását is bíró, Recep Tayyip Erdogan vezette iszlámbarát kormány és a magát a világ állam őrének tekintő hadsereg között.

A gyanúsítottakat – Ibrahim Firtinát, a légierő egykori vezetőjét, Özden Örneket, a haditengerészet volt parancsnokát és Ergin Saygunt, a vezérkari főnök volt helyettesét, valamint további összesen két tucat, nyugalmazott és aktív katonatisztet – várhatóan még kedden bíróság elé állítják Isztambulban.

A Today’s Zaman című angol nyelvű török lap kedden azt írta, a tömeges letartóztatásokat azután kezdték meg a hatóságok, hogy szakértők hitelesnek találták a katonai összeesküvésről kiszivárgott dokumentumokat.

A Milliyet című török napilap értesülése szerint az őrizetbe vetteket a kormány erőszakos megdöntésére tett kísérlettel vádolják, s azzal, hogy illegális szervezetet hoztak létre e célból.

Az ellenzék szerint Erdogan arra használja föl az Ergenekon (Pöröly)-ügyet, hogy elhallgattassa azokat, akik bírálják a kormányt. A kabinet visszautasítja ezt a vádat.