Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak a tüntetések az ENSZ-békefenntartók ellen Kongóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. július 30. 9:27

Tizenkilencre nőtt a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ENSZ békefenntartói ellen zajló tüntetések halálos áldozatainak száma – derül ki a helyi hatóságok beszámolóiból.

A hét eleje óta tartó demonstrációkban a BBC brit közszolgálati televízió értesülése szerint az ENSZ legalább két – Gomában és Butembóban található – épületét megtámadták, a halottak között három békefenntartó is van, két indiai és egy marokkói állampolgár. A sebesültek száma 50 fölött van – teszi hozzá a BBC. A tüntetők azt vetik az ENSZ szemére, hogy nem védi meg az embereket az ország keleti felén aktív fegyveres csoportoktól. Az afrikai országnak ezen a részén mintegy 100 fegyveres csoport garázdálkodik, köztük az ugandai Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) iszlamista milícia.

Az Európai Unió július 28-án, csütörtökön elítélte a békefenntartók ellen intézett támadásokat, és vizsgálatot követelt, valamint a felelősök elszámoltatására szólított fel. Közleményében az uniós külügyi szolgálat hangsúlyozta: az EU határozottan elítéli a békefenntartók elleni támadásokat és a tiltakozó akciókat kísérő erőszakot. Az Európai Unió továbbra is támogatja az ENSZ békefenntartó missziójának és a Kongói Demokratikus Köztársaság kormányának törekvését, hogy kivizsgálják az erőszakos események körülményeit, és büntetőeljárást indítsanak a felelősökkel szemben – tették hozzá.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön azt követelte a kongói vezetéstől, hogy védje meg a békefenntartókat. Ned Price szóvivő hangoztatta, hogy a kéksisakosok fontos szerepet töltenek be a térség biztonságának fenntartásában és a polgári lakosság védelmében.