Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét visszakerül a honvédség tüzérségéhez egy régi képesség

Szöveg: MH 25. Klapka György Lövészdandár | Fotó: az alakulat felvételei |  2022. július 30. 8:27

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett VAISALA MW32 típusú időjárásmérő állomás telepítésének folyamatát és működtetésének főbb mozzanatait mutatták be a KMW Hungary Kft. munkatársai az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztály állományának.

VAISALA MW32 (1)

Az eszköznek kiemelkedő szerepe van a tábori tüzérség feladatvégrehajtásában, a lövészet és a tűzvezetés előkészítésében, mivel az általa szolgáltatott időjárási adatok segítenek meghatározni a lőtáblázati, azaz a normál lőviszonyoktól való eltéréseket. Az időjárási viszonyok ugyanis nem csak a láthatóságot és ezzel a felderítést befolyásolják. A kilőtt lövedék repülését a célba csapódásig számos hatás érheti, mint például a szél sebessége és iránya, a légnyomásváltozás, a hőmérséklet. Ezek a hatások eltéríthetik a lövedéket a röppályán.

Az újonnan beszerzett eszköz alkalmas az eltérés okozta hibák kiküszöbölésére, így egy régi képesség ismét visszakerül a Magyar Honvédség tüzérségéhez. A meteorológiai állomások ballonok segítségével képesek megállapítani mindazon adatokat, amelyek figyelembevételével növelhető a hatástűz pontossága.