Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak a tüntetések erőszakos elnyomása Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 20. 20:36

Legalább tizennégy tüntetőt öltek meg és 16 másikat megsebesítettek augusztus 19-én pénteken a biztonsági erők Szíria déli részében, valamint Homszban és Damaszkusz egyik elővárosában, annak ellenére, hogy Bassár el-Aszad elnök ígéretet tett: beszünteti a tüntetők elleni megtorlást. Az újabb megtorló akció a muzulmán böjti hónap, a ramadán harmadik péntekén történt, egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei először szólították fel Bassár el-Aszad elnököt a távozásra.

Az államfő távozását követelő tüntetők – semmibe véve az elégedetlenségi mozgalom központjaiba nagy tömegben kivezényelt karhatalmat – ismét az utcára vonultak.

A legsúlyosabb erőszakos cselekmények Deraában történtek, ahonnan március közepén kiindult a tiltakozó hullám."Bye-bye Bassár!" “Viszontlátásra Hágában" – skandálták a tüntetők Homszban. Az északi Idlíb tartományban a tömeg ezt harsogta: “A nép az elnök kivégzését akarja" – utalva a 45 éves Aszád elleni mélyülő ellenszenvre.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) a dél-szíriai városokban történt halálesetekről beszámolva közölte: öten – közöttük egy 11 és 16 éves gyermek – meghaltak, hárman pedig megsebesültek Gabageb településen, négyen meghaltak és kilencen megsebesültek Hirakban, míg egy másik tüntetőt a Deraa tartománybeli Ankelben lőttek agyon, négy társát pedig megsebesítették. Egy tüntető Damaszkusz elővárosában halt meg, három másikat pedig Homszban lőttek agyon a biztonsági erők.

A pénteki déli ima után ezrek tódultak az utcára Szíria-szerte. Előző pénteken húsz embert öltek meg a tüntetéseken.

Az alavita kisebbséghez tartozó Aszad a héten közölte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, hogy véget vet a katonai és rendőri műveleteknek, de emberjogi aktivisták szerint a karhatalom továbbra is lő a tüntetőkre.

Az internetre felkerült felvételek szerint a tüntetések – bár nagyszabásúak voltak – alatta maradtak a júliusi megmozdulásoknak, amelyekre válaszul Aszad harckocsikat vonultatott fel több városban.

A tüntetések erőszakos elnyomása összehangolt felszólításokat váltott ki Barack Obama amerikai elnök és az Európai Unió vezetői részéről, akik csütörtökön távozásra szólították fel Bassár el-Aszadot. Obama befagyasztatta a szíriai kormány amerikai bankszámláit, megtiltotta, hogy amerikai üzletemberek Szíriába ruházzanak be, és hogy az Egyesült Államok Szíriából importáljon kőolajat.

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei közölték: Szíria elleni szankciókról szóló határozattervezetet nyújtanak be az ENSZ Biztonsági Tanácsában.