Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak az orosz-amerikai tárgyalások

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 2. 12:29

Az orosz és amerikai küldöttség Genfben megkezdte a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről (START) szóló tárgyalások második fordulóját.

Az úgynevezett START decemberben jár le és a két fél áprilisban állapodott meg arról, hogy tárgyalásokat kezdenek a további csökkentésekről. Az első tárgyalási forduló Moszkvában volt két hete, a zárt ajtók mögött zajló mostani szerdáig tart majd és várakozások szerint a megállapodás-tervezet a júliusi moszkvai amerikai-orosz csúcson kerül majd terítékre. A cél, hogy az eddigi, országonként engedélyezett 6000 robbanófej és 1600 stratégiai hordozóeszköz számát jelentősen kurtítsák.

A START I.-et 1991-ben kötötte meg az akkor még Szovjetunió és az Egyesült Államok, és mintegy 30 százalékkal csökkentette a robbanófejek számát. Az 1993-ban aláírt START II. tovább mérsékelte számukat és mindkét állam kötelezettséget vállalt arra, hogy teljesen lemond a több robbanófejjel felszerelt, szárazföldi telepítésű interkontinentális ballisztikus rakétákról. Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök világossá tették, hogy országuk viszonyának javítását össze akarják kapcsolni a leszerelési tárgyalások sikerével.

1595887819
 

Címkékrakéta