Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ki lehetett volna tenni a „megtelt” táblát

Szöveg: Kátai Róbert |  2009. június 2. 9:29

Rendhagyó nyílt napot rendezett a 64. logisztikai ezred a közelmúltban. A laktanyába érkező vendégeknek a nap megnyitásaként katonai parádéban volt része. A nyílt napon ugyanis a több ezer látogató előtt kapott alegységzászlót az ezred egyik alegysége, a szállító zászlóalj Kaposvár polgármesterétől.

Reggel kinyíltak a logisztikai ezred kapui, amelyen eleinte lassabban, majd egyre gyorsabban áramoltak be a kíváncsiskodók. A zászlóadományozás kezdetére, kilenc órára már majdhogynem ki lehetett akasztani a „megtelt" táblát, olyan sok gyerek érkezett.

Akadt is dolga a forgalomszabályzó katonáknak, hogy a kordonok mögé tereljék a vendégeket a parádé kezdetekor.
A zászlóadományozás remek alkalom volt arra, hogy a látogatók lássák az alakuló tér igazi funkcióját és végignézzék milyen is az, amikor több száz katona egyszerre mozog a pattogó vezényszavak utasításai szerint. A csapatzászló és az elöljáró fogadását követően Ács János őrnagy, a logisztikai ezred személyügyi főnöke ismertette az adományozó okiratot.

1595887818
Az irat felolvasását követően Szita Károly, Kaposvár polgármestere ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy ez az elismerés nem csupán a szállító zászlóalj katonáinak munkáját dicséri, de köszönet az egész ezrednek, az alakulat minden katonájának, akik az ország határain belül és kívül egyaránt a város nagykövetei. Mindenhol képviselik a Magyar Honvédséget és mindenhol képviselik Kaposvárt.

„Legyenek büszkék erre a zászlóra úgy, ahogy a város polgárai büszkék önökre." – zárta beszédét a városvezető.

Kovács Gyula őrnagy, a zászlóalj megbízott parancsnoka köszönetét fejezte ki a polgármesternek, aki tolmácsolta a város lakóinak elismerését. Ígéretet tett arra, hogy a zászlóalj a jövőben is tudása legjavát fogja adni, és méltó lesz a bizalomra, amit a zászló adományozása kifejez.

1595887818
Az ünnepség zárásaként a díszmenetben immáron két alegységzászló foglalta el helyét az ezred két zászlóaljának élén, a nemzeti támogató zászlóaljat vezette a megyei közgyűlés elnöke által tavaly adományozott zászló, míg a szállító zászlóalj katonái büszkén vitték az alegység élén vadonatúj zászlójukat.
A parádét követően megkezdődtek a nyílt nap statikus programjai, a vendégek belevetették magukat a „sátorváros"-ba, illetve birtokba vették a sportpályát.

A sátrak között tájékoztatót hallgathattak meg a katonává válás lépéseiről a Kaposvári Toborzó és Érdekvédelmi Iroda munkatársainak jóvoltából, fegyverzettechnikai, műszaki, vegyivédelmi eszközökkel ismerkedhettek. A kisebbek a játszóházban tehették próbára kézügyességüket köszönhetően a Helyőrségi Klub vezetőjének. Ezeken túl filmvetítés és LEGO terepasztal vonzotta a tekinteteket a sátrakban. A sátrakkal szemben a Pécsi Veteránjármű Egyesület eszközeit lehetett megcsodálni, amelyek között igazi különlegességek is helyet kaptak, mint amilyen például a Velorex.
A sportpályán íjászkodni, lovagolni, az airsoft-ot kipróbálni, vagy a légvárban ugrálni lehetett. Mindeközben a dinamikus programok is sorban követték egymást.

1595887819
 

Az MH Támogató Dandár különleges díszelgő csoportjának bemutatóját követően két tánccsoport is színpadra lépett, egy a modernitás, egy pedig a hagyományőrzés jegyében. A Nita Dance Club modern táncokból összeállított műsort mutatott be, míg a Batéi Hagyományőrző Tánccsoport pedig autentikus cigánytáncokkal szórakoztatta a közönséget. Az ezred állományába tartozó szállítmánykísérő szakasz pedig – kiegészülve más alegységek önkénteseivel – harcászati és

1595887819
közelharc bemutatót rendezett, birtokba véve szinte az egész sportpályát. A nap utolsó programja Baby Gabi koncertje volt, akit szinte „széttépet" a közönség, a 40 perces show végén még sokáig nem tudott szabadulni az autogramra váró rajongóktól.

Az egész eseménysorozatot mindvégig élőben közvetítette az Enjoy Rádió, amely a helyszínre kitelepülve tudósította Kaposvár és környékének lakóit az ezred nyílt napjáról.
A nyílt napot kihasználva nyílt meg az alakulatnál két időszaki kiállítás is. Az egyik Gobányi Sándor nyá. ezredes éremkiállítása, amely igazán impozáns, több ország kitüntetéseit vonultatja fel a régmúlttól egészen napjainkig. A másik kiállítás Végvári József főtörzsőrmester által szervezett kiállítás, amely a roma kultúrát, kézművességet és művészetet hivatott bemutatni. Az utóbbit meglátogatókat a kiállító teremben cigány muzsikusok is szórakoztatták, illetve az anyag kiegészítésre került a roma katonáknak a Magyar Honvédségben betöltött szerepéről, történetéről szóló tablókkal.
A laktanya kapui délután záródtak be, majd visszatért minden a régi kerékvágásba.

Az előzetes összesítés szerint, összesen 3100 látogatót mozgatott meg a nyílt nap, amely jól példázza a polgármester szavait, mely szerint a kaposváriak kíváncsiak és büszkék a városban szolgáló katonákra.

Fotók: Albrecht Rajmund