Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézigránát és karabély a sírgödörben

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 2. 12:51

A huszonkettedik héten, azaz május 25–31-e között 53 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyletére. A tűzszerészeknek ezek közül 31 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Szalay Attila zászlós az alakulat kiképző tűzszerésze a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy idén eddig összesen 871 bejelentést kaptak.

Május 28-án a Pest megyei Perőcsénybe riasztották a Magyar Honvédség tűzszerészeit. A helyi temetőben ugyanis, sírásás közben egy második világháborúból visszamaradt kézigránátra bukkantak. A helyszínre érkező járőr – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy magyar gyártmányú, Vécsey kézigránát került elő. A terület átvizsgálása során emellett még fél kilogrammnyi 7,92-es gyalogsági lőszert és egy magyar karabély maradványait is megtalálták a tűzszerészek. A veszélyes szerkezeteket a járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Május 30-án a Pest megyei Taksonyban akadt dolguk a tűzszerészeknek, mivel a Szent Anna téren álló templom kertjében végzett rendezési munkálatok közben egy 88 milliméteres légvédelmi repeszgránátot találtak a munkások, akik természetesen azonnal értesítették a tűzszerészeket. A helyszínre érkező járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – a veszélyes szerkezetet a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítette meg.

Ugyancsak május 30-án a főváros II. kerületébe is ki kellett vonulniuk a honvédség tűzszerészeinek. Ugyanis a Margit híd budai hídfőjének közelében, a rakparton, földmunkák közben egy 152 milliméteres betonromboló gránát került elő a munkagödörből. A veszélyes szerkezetet a Zsolnai Gábor főhadnagy vezette tűzszerész járőr semmisítette meg.