Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatkozott a szolnoki repülőbázis

Szöveg: JETfly |  2009. június 2. 12:57

A Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázisa 2009. május 30-án nyílt napot tartott, ahol bárki megtekinthette a levegő urait. A nagyszabású és igen látogatott rendezvényen ugyanakkor nem kizárólag katonai gépek voltak láthatóak, hanem tiszteletét tette néhány oldtimer is.

Hétvégén tartották meg a MH 86 Szolnok Repülőbázis nyílt napját, ahol a családtagok betekintést nyerhettek, hogy mit is csinálnak nap mint nap a férjek és feleségek a szolnoki helikopterbázison. Mielőtt valaki elkezdene keseregni, gyorsan leszögeznénk: ez nem egy repülőnap volt. Még közel egy évet kell várni arra, hogy 2010. augusztus 7-én, Kecskeméten újra feldübörögjenek a hajtóművek a következő nemzetközi repülőnapon.

Családtagok és a bázison dolgozó állomány számára rendeztek nyílt napot az MH86 Szolnok Helikopterbázison, ezzel is egy kis betekintést adva mindennapi életükbe. Ez mindenkinek kapóra jött, hisz az ezévi kecskeméti repülőnap a gazdasági válság miatt elmarad, és sokan vágytak már a helikopterek és repülőgépek „zajára".

 

Újra látható volt a 2007-es repülőnap Mi-24-es sztárja, a “Bambi".

A rendezvényen nem csak katonai gépek voltak láthatóak, hanem tiszteletét tette néhány oldtimer is. Így került oda a PO-2-es és a Li-2-es. „Kármán Tódor" szorgalmasan reptette a vendégeket, míg az egyik menet alkalmából el nem fogta a kecskeméti légibázis JAS-39 Gripen készültségi gépe, aki – ha már hazakísérte a „légtérsértőt" – nagy magasságban tett néhány kört a közönség nagy örömére.

 

A “légtérsértő" Kármán Tódor Li-2.

 

És a vadász, aki elfogta: egy kecskeméti JAS-39 Gripen.

A mini szolnoki „repülőnap" másik sztárvendége a légierő „nyugdíjas" világbajnoka (volt MiG-29-es vadászpilóta) Szabó „Topi" Zoltán volt, aki egy, a svéd légierőben használt Scottish Aviation SK-61 Bulldog kiképző repülőgéppel érkezett és mutatta meg vele műrepülő tudását.

 

Szabó “Topi" Zoltán és Orosz Zoltán vezérőrnagy, a MH ÖHP tőrzsfőnöke. Háttérben egy “Bulldog", aki épp nem harap.

Ezt egy közel egyórás helyi repülőprogram követte, ahol szinte a bázis minden repülőeszköze a levegőbe emelkedett. Jó volt újra ennyi helikoptert látni a levegőben, mert egy kecskeméti repülőnapon ennek csak töredéke látható…

 

Helikopter hegyek. Ilyet is ritkán látni.

Újra megcsodálhattuk repülés közben még a 2007-es repülőnap tiszteletére lefestett Mi-24 harcihelikoptert a „Bambit", vagy az idén a légierőnk szolgálatában 40 éves születésnapját ünneplő Mi-8 helikoptereket. Persze volt ismét „Bambi Bucket" bemutató, és a deszantosok is kitettek magukért, hisz kevés ember lógna szívesen a magasan száguldozó helikopter alatt egy szál kötélen…

 

Bevállalnád? Így “lógnak" a szolnokiak munkaidőben.

A rendezvényt a TOM White, illetve a szolnoki Légierő Zenekar parádés bemutatója és a katonai bulikról nélkülözhetetlen „gulyáságyúban" főtt gulyásleves zárta.

 

A szolnoki Légierő Zenekarban “szupermenek" játszanak.

 

A vendéglátó parancsnok: Lamos Imre dandártábornok.