Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódott Seselj pere

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 7. 11:04

Szerdán folytatódott a hágai Nemzetközi Törvényszéken Vojislav Seselj bírósági tárgyalása. A szerb radikális nacionalista politikust háborús bűnökkel vádolják.

A Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke 2003. február 23-án önként adta fel magát és jelent meg Hágában. A vád szerint Seseljnek nagy része volt a szerbek hírhedt félkatonai alakulatainak toborzásában az előző évtized első felében lezajlott délszláv háborúkban, és gyűlölettel átitatott, gyújtó hangú nacionalista beszédei erőteljesen hozzájárultak az etnikai feszültségek felszításához. A vád szerint a vádlott Slobodan Milosevic szerb néhai elnökkel közösen kidolgozott egy tervet, melynek jegyében a szerb szabadcsapatokkal elüldöztették volna a horvátokat, a boszniai muzulmánokat és a más, nem szerb nemzetiségű lakosokat Horvátország területének egyharmadáról, Bosznia-Hercegovina nagy részéről és a Vajdaság egyes részeiből, hogy ezeket a területeket Szerbiához csatolják. A vádpontok alapján a magát következetesen ártatlannak valló Seseljt akár életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik, ha bűnösnek találják.

Ki húzza az időt?

Vojislav Seselj szerint az ügyészek szándékosan húzzák az időt a bíróság elé tárandó 270 ezer oldalnyi dokumentum szerb nyelvre fordíttatásában. “Ilyen körülmények között képtelenség tisztességes tárgyalást feltételezni", mondta Seselj a tárgyalás előtti utolsó meghallgatását végző háromfős bírói testület előtt. Christine Dahl ügyész szerint Seselj szándékosan akadályozza követeléseivel a per lefolytatását, hiszen “ő maga is tudja, hogy követelései tarthatatlanok".
Seselj perét egy évvel ezelőtt azért függesztettek fel, mert a vádlott éhségsztrájkba kezdett a Nemzetközi Törvényszék fogdájában, hogy kicsikarja követeléseinek teljesítését, egyebek közt azt, hogy saját magát védhesse. A bíróság ezt végül el is fogadta, szerb fordításban és papíron viszont nem kapta meg az ügyészség által előkészített összes dokumentumot. Seselj számítógépről nem hajlandó olvasni.