Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódtak a harcok Srí Lankán

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 28. 12:43

Folytatódtak az összecsapások kedden Srí Lanka északkeleti csücskében a hadsereg és a tamil lázadók között.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) lázadószervezet közlése szerint a katonaság hajnalban tüzérségi támadást indított, rakétákkal és aknagránátokkal lövi a felkelők ellenőrzése alatt álló – hírek szerint hat négyzetkilométernyire zsugorodott – területet, ahol sok civil is rekedt, a kormány szerint nagyjából 20 ezer, az ENSZ becslései szerint 50 ezer ember.

A felkelők olyan adatot tettek közzé a Tamilnet.com internetes oldalon, hogy 139 emberük megsebesült a bombázásokban és a rakétatűzben.

A hadsereg megerősítette, hogy folytatódtak a hadműveletek, de tagadta, hogy nehézfegyvereket vetnének be.

A colombói kormány feltehetően a rá nehezedő nemzetközi nyomás hatására hétfőn közölte: a civileket megkímélendő nem vet be sem nehézfegyverzetet, sem a légierőt a lázadók ellen.

John Holmes, az ENSZ emberiességi ügyekért felelős főtitkárhelyettese hírek szerint csalódottan utazott el hétfő este Colombóból, mert nem sikerült elérnie, hogy Mahinda Radzsapaksze, a szigetország elnöke zöld jelzést adjon az ENSZ segélyszállítmányainak eljuttatásához a konfliktusövezetbe, amint azt előzőleg Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára kérte.