Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem engedik be Srí Lankára a svéd külügyminisztert

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 28. 11:53

Nem engedik be Srí Lankára Carl Bildt svéd külügyminisztert, aki a colombói kormány és a lázadó tamilok közti tárgyalásokon közvetítő európai misszió tagja lett volna.

Bildt brit és francia kollégájával, David Milibanddel és Bernard Kouchnerrel utazott volna szerdán a szigetországba. Ez utóbbiak megkapták a beutazási engedélyt, a svéd diplomácia vezetője azonban nem. Mint Bildt az amerikai hírügynökségnek elmondta, a colombói hatóságok nem indokolták a döntést és ezt “igen különös magatartásnak" nevezte, ami árthat a két ország kapcsolatainak.

A küldetés célja azonnali tűzszünetre ösztönözni a kormánycsapatokat és a szakadár Tamil Eelam Felszabadító Tigriseit (LTTE). Utóbbi szervezet évtizedek óta fegyveres harcot vív a tamilok lakta észak-keleti régió függetlenségéért.
Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn tűzszünetre szólítottak fel, hogy az ENSZ megszervezhesse a háborús zónában rekedt polgári lakosság kimenekítését.

A Srí Lanka-i döntést követően Svédország hazarendelte “konzultációra" nagykövetét. Ugyanakkor a brit külügyminisztérium tájékoztatása szerint Miliband és Kouchner annak ellenére elutazik a szigetre, hogy Colombo megtagadta a beutazási engedélyt Bildttől.