Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos a hivatástudat!

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dánielné Csiszár Nóra |  2021. február 27. 7:27

A vezénylőzászlós a parancsnok szándékát, célját hivatott közvetíteni az állomány felé, mindezek mellett a feladatok végrehajtásában vagy a munkakörülményekben felmerülő problémák képviseletében is ő jár el a vezető irányába. Ezred szinten két irányban is meg kell felelni az említett beosztásban, egyrészt közvetlenül az ezred parancsnokának, másrészt Kriston István főtörzszászlósnak, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósának.

„A parancsnoki szándék teljesítése mellett a vezérezredesi szándék végrehajtása is cél” – foglalja össze munkája ,,dandárját” Csizmadia Lajos főtörzszászlós, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred vezénylőzászlósa, aki 2021 elején, zászlóalj és század szinten szolgáló beosztottjaival együtt merőben új terveken – tanfolyamok és kadétképzés szervezésén - dolgozik a székesfehérvári Alba Regia laktanyában.

vezénylőzászlós_interjú (3)

Az ezred vezénylőzászlósán kívül még öt század- és öt zászlóalj vezénylőzászlós, de számos szakaszaltiszt és rajparancsnok szolgál az ezrednél vezető altiszti beosztásban, akik a járványhelyzet kezdete óta szintén részt vesznek a határzár, valamint a kórházi és a járőrfeladatokban. Mindezek mellett a végrehajtás színvonalának ellenőrzését is ők végzik.

„A hamarosan induló infokommunikációs és fegyverzettechnikai altiszti szakmai tanfolyamok lebonyolításáért is mi felelünk” – hangsúlyozta Csizmadia főtörzszászlós. Mint fogalmazott: ezekhez a képzésekhez szakmai felelősök által kidolgozott programok állnak rendelkezésre, amelyekben a híradózászlóalj vezénylőzászlósa az infokommunikációs, míg a logisztikai zászlóalj vezénylőzászlósa a fegyverzettechnikai tanfolyamban vállal „oroszlánrészt”.

„Szálláshelyek, tantermek kihasználása, a tanfolyam megfelelő szinten történő végrehajtása – csak néhány elem, amivel foglalkozniuk kell” – emeli ki Csizmadia Lajos, aki számára a legnagyobb siker, ha a legénységi és az altiszti állomány a szabályzatok betartásával áll helyt a mindennapokban.

Mindezen túl örömmel tölti el, hogy alakulatuknál a parancsnok-vezénylőzászlós kapcsolat minden szinten kiválónak minősíthető. Munkájukat, elképzeléseiket Vokla János ezredes és helyettesei minden szinten elősegítik, támogatják, bekérik az altiszti támogató csatorna javaslatait, amikre döntéseik során nagy hangsúlyt fektetnek.

vezénylőzászlós_interjú (1)

Újdonság, hogy az alakulat vezénylőzászlósai a fehérvári kadétképzés tervezésébe is bekapcsolódnak szeptembertől. A Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiummal együttműködve az intézmény kilenc és tizedikes tanulói részére tartanak honvédelmi ismeretekből képzést. Várhatóan lövészet, eszközismeret, fegyverzettechnika, vagy a katonai vezetésirányítás tantárgyakkal segítik majd elő a Honvéd Kadét Program sikerességét.

A kadétok felkészítését várhatóan blokkosított rendszerben bonyolítják le – derül ki az ezred vezénylőzászlósai előtt álló, egyik legösszetettebb szintű feladatról, amelynek sikeres lebonyolításához miegyebet is kívánhatnánk, mint erőt, egészséget és persze katonaszerencsét.

vezénylőzászlós_interjú (2)