Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos a kiváló szaktudás

Szöveg: kormany.hu |  2012. február 16. 13:57

A Magyar Honvédség Logisztikai Iskola Magyar Mentorcsoport-4 (MH LMCS-4) hatékony munkájának hátterében egy komoly szakmai csapat tevékenykedik Afganisztánban. Ők a „láthatatlan segítők”…

Kerekes Béla alezredes, a kontingens parancsnoka szerencsés helyzetben van: amíg a szakmai tapasztalatait adja át az afgán kollégájának, addig közvetlen irányítása alatt hárman is dolgoznak a szakterületüknek megfelelően.

P.L. százados a missziós tapasztalatai alapján pontosan tudja, hogy műveleti területen legfontosabb dolog a biztonság. Egyedül ő jut hozzá olyan információkhoz, amely a biztonságos munkavégzés megszervezéséhez, irányításához nélkülözhetetlen. A felderítő, összekötőtiszti jelentések és az elérhető adatok elemzésével tölti ideje nagyobbik részét, folyamatosan tájékoztatja a feladatra induló mentorokat a várható veszélyekről a mozgás útvonalára vonatkozó ISAF-korlátozásokról. A kontingens hazai és nemzetközi jelentési kötelezettségeiből adódó feladatok is rá hárulnak. Időt, energiát nem sajnálva dolgozta ki a különböző veszélyhelyzetekre vonatkozó utasításokat, valamint szervezi azok oktatását. Aggódva vár mindenkit vissza a napi feladat-végrehajtásokat követően: „szeretném, ha mindenki épségben hazatérne! Ha ez sikerül, a munkám nem volt hiábavaló"- fogalmaz a százados.

1595931611
A kontingens rangidős tiszthelyettese C.J. zászlós. A mostani már a harmadik misszió, amelyben részt vesz. Vezénylő zászlósként elsősorban ügyviteli, személyügyi feladatokat lát el, igyekszik segíteni a döntéshozatalban parancsnokát, de felelős a belépési engedélyek igényléséért, igyekszik összetartani a tiszthelyettesi állományt. Jól tudja, hogy távol a családtól csak egymásra számíthatnak. „Másodállásban" gépjárművezetői feladatokat is ellát. Folyamatos, szoros munkakapcsolatot tart fönn a German Armed Forces Advisori Group (GAFTAG) vezénylő zászlósával.

V. L. főtörzsőrmester ugyancsak nagy missziós tapasztalattal rendelkezik. Minden bizonnyal ez eddigi legösszetettebb munkája műveleti területen. Mint logisztikai tiszthelyettes a kontingens teljes anyagi készletéért felel. Nyomon követi a mentorok anyagszükségleteit, tervezi, szervezi a kontingens anyagellátását az MH LMCS ellátásáért felelős Nemzeti Támogató Elem (NTE) megfelelő egységeivel szorosan együttműködve. Látogatók érkezése esetén feladata a szállás, étkezés igénylése, megszervezése, valamint az igencsak gyakran jelentkező meghibásodások javítása, amelyeket különösebb erőfeszítés nélkül old meg. „A jó logisztikai tiszthelyettes láthatatlan, csak azt lehet észrevenni, ha hiányzik" – mondja mosolyogva a főtörzsőrmester.

(MH Logisztikai Iskola Magyar Mentorcsoport-4.)