Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos hadgyakorlat kezdődött Oroszországban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 29. 8:51

Kavkaz-2009 fedőnévvel nagyszabású hadműveleti-hadászati harcgyakorlat kezdődött hétfőn Oroszország déli részén, és ezen az észak-kaukázusi katonai körzet, illetve a dél-oszétiai és az abháziai orosz támaszpontok személyi állománya vesz részt.

A hadgyakorlatot Nyikolaj Makarov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke vezényli. A cél az Interfax hírügynökség vezérkari forrásokra hivatkozó közlése szerint az, hogy lehetővé tegyék a helyzet stabilizálását Oroszország déli részén és a grúz fegyveres erők esetleges abháziai vagy dél-oszétiai kalandjainak megakadályozását. A nyilatkozó felhívta a figyelmet arra, hogy a grúz vezetés még mindig nem tett le a katonai kalandokról, hadseregének felszereltsége pedig már semmiben nem marad el a tavaly augusztus előtti szinttől, amikor Miheil Szaakasvili grúz államfő “agressziót követett el" Dél-Osztéia ellen.

Ilyen értelemben a Kavkaz-2009 (Kaukázus-2009) hadgyakorlat mindenképpen elősegíti a stabilizálódást Oroszország déli részén és az egész Kaukázusban, illetve lehűti a katonásdira vágyók ambícióit – vélekedett a vezérkari forrás.

Alekszandr Drobisevszkij, a védelmi minisztérium sajtóosztályának megbízott vezetője közölte, hogy a manőveren 8500 katona 200 harckocsival, 450 páncélozott járművel és 250 tüzérségi fegyverrel vesz részt.

A résztvevők egy rendkívüli helyzet folyamatos kiéleződése és egy válság fegyveres konfliktussá alakulása során megteendő lépéseket gyakorolják, ezenkívül a taktikai harc, a terrorizmusellenes hadműveletek lefolytatását, a területi és polgári védelem megszervezését, a terrorszervezetek vezetői és tagjai likvidálásának irányítását, a hadtáp és a műszaki utánpótlás megszervezését.

A gyakorlat eredményeinek összesítésekor értékelik majd az egységes harci és mobilizációs készséget, és a Déli Szövetségi Körzet fegyveres struktúráinak vezetési szervei közötti együttműködést.

1595888724