Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fordul a kocka - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. január 22. 18:12

A Csendes-óceáni hadszíntéren a valódi fordulópontot a Guadalcanal birtoklásáért 1942. augusztus 7-től fél éven át vívott csata jelentette, hiszen a japánokkal szemben ekkor került végérvényesen az amerikaiak kezébe a kezdeményezés. Ugyancsak ez az összecsapás foszlatta szét mindörökre a császári szárazföldi haderő legyőzhetetlenségének mítoszát, melyet a második világháború kezdeti hónapjaiban aratott szédületes harci sikereik teremtettek meg.

MH_202301_borito

A japánok 1941. december 7-én, a Hawaii szigetcsoporton található Pearl Harbor-i flottatámaszpont lebombázásával kezdték meg háborújukat az Egyesült Államok ellen, de ezzel párhuzamosan Délkelet-Ázsiában szintén akcióba lendültek, hogy megszerezzék a nyugati szövetségesek által ellenőrzött, nyersanyagokban gazdag területeket. 1941. december 8-án (az időeltolódás miatt Pearl Harbor-i idő szerint december 7-én 5.45-kor, vagyis nagyjából két órával az amerikai bázist ért csapást megelőzően) partra szálltak a Maláj-félszigeten, s elfoglalták azt, akárcsak a „Kelet Gibraltárjaként” emlegetett, brit fennhatóság alatt álló Szingapúrt. A lendületük ezt követően sem lassult, hiszen egyebek mellett Hongkong, a Fülöp-szigetek, illetve a Csendes-óceán délnyugati részén található nagy jelentőségű szövetséges bázis, az új-britanniai Rabaul is a kezükre került, 1942. március 9-re pedig teljesen bekebelezték a hatalmas kiterjedésű Holland Kelet-Indiát, annak felbecsülhetetlen értékű kőolaj-lelőhelyeivel együtt. Következő lépésként Új-Guineát, a Salamon-szigeteket, az Új-Hebridákat és Új-Kaledóniát vették célba, hogy e területek elfoglalásával elvágják az Egyesült Államokat térségbeli szövetségeseitől, Ausztráliától, illetve Új-Zélandtól.

Az amerikaiaknak végül az 1942. május 4–8. között megvívott korall-tengeri csatában sikerült megállítaniuk a japán előretörést, egy hónappal később, a Midway-szigeteknél aratott hatalmas győzelmük révén pedig lépéselőnybe kerültek távol-keleti ellenfelükkel szemben.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 20-án, pénteken megjelent számában!