Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyors segítség a bajban

Szöveg: Pápai Annamária | Fotó: a szerző felvétele |  2023. január 22. 14:57

Sokszor adtunk már hírt katonáink közlekedési baleset során nyújtott segítségnyújtásáról, és minden esetben igaz, hogy nem mindennapi lélekjelenlétről tesznek tanúbizonyságot. Mindez elmondható az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár Harctámogató Osztagánál szolgáló Kovács Attila tizedesről is.

20230118_150120

A tizedes egy családtagja temetésére indult Jászladányon, január 17-én, kedden. Egy alárendelt útról igyekezett kifordulni, de előbb elengedte az előtte áthaladó kerékpárost. A főútról balra beforduló gépkocsi azonban nem adta meg az elsőbbséget, elgázolta a biciklist. Kovács tizedes azonnal kiugrott az autójából és a sérülthöz sietett. A szerencsétlenül járt ötven év körüli hölgy eszméletlen volt, láthatóan fejsérülést szenvedett. Kovács Attila tizedes a járókelőktől kért segítséget, így hívták az Országos Mentőszolgálat munkatársait.

Kovács tizedes harctéri életmentő képesítéssel is rendelkezik, így magabiztosan kezelte a helyzetet: a kerékpárost stabil oldalfekvésbe helyezte, figyelte az életjeleit. Közben a rendőrség is a helyszínre érkezett, telefonon felvették a kapcsolatot a mentőkkel, akik így instruálták a tizedest. A sérült közben magához tért, de zavart, sokkos állapotban volt. Kovács tizedes folyamatosan beszélt hozzá, igyekezett megnyugtatni. A kiérkező háziorvost és a mentőszolgálatot is tájékoztatta, majd átadta a sérültet, a rendőri intézkedés ideje alatt pedig végig a helyszínen maradt.

Kapcsolódó cikkek