Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Forradalmi előadás a 15. aradi vértanúról

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. március 10. 8:47

Meskó Zsolt és Derzsi György A tizenötödik című előadását tekintették meg a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség dolgozói a Madách Színházban, március 9-én, csütörtökön este. Az 1848/49-es szabadságharccal foglalkozó előadás előtt Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket, Meskó Zsolt író és Szirtes Tamás rendező kulisszatitkokat osztott meg.

„Nagy öröm, hogy itt lehetünk egy ilyen csodálatos épületben, ahol remélhetőleg egy nagyszerű előadás élményeit fogjuk magunkhoz venni. Bizonyára mindannyian tudják, hogy a Magyar Honvédség az 1848-49-es szabadságharc során alakult meg, így éppen a 175. évfordulóhoz közelítünk” – mondta Hajnik László.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség százhúsz munkatársa a polgári irányítás alatt álló állami haderő fennállásának 175. évfordulója alkalmából indított programsorozat részeként tekintette meg a VII. kerületi teátrum sikerdarabját, az előadás előtt viszont a honvédelmi-katonai dolgozók bepillantást nyerhettek a színházi kulisszák mögé. Hajnik László nem csak köszöntötte a résztvevőket, hanem rámutatott arra is, hogy a munkához elengedhetetlen a feltöltődés.

„Ez a mai este jó lehetőséget biztosít ahhoz, hogy egy kicsit tényleg ki tudjunk kapcsolódni. Ahhoz, hogy eredményesen, hatékonyan tudjunk dolgozni, igencsak szükségünk van erre” – jelentette ki. A szakpolitikus felidézte: az új kortárs magyar darab az 1849. október 25-én, Aradon kivégzett Kazinczy Lajos honvédezredes életének történetét dolgozza fel.

Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház igazgatója a közönségtalálkozón arról beszélt, hogy az egyéves munkafolyamatot követően, 2022. április 22-én bemutatott A tizenötödik üzenete leginkább a honvédelem ügye iránt elkötelezett személyeket tudja megszólítani.

A_tizenotodik_c_forradalmi_eloadas_Madach_szinhaz_honvedelmi_alkalmazottak_koszontes_20230309_02 copy

„Rendezéskor mindig szoktam azon gondolkozni, hogy vajon az adott darab kinek szól igazán, ki érti meg leginkább. Természetesen egy darab mindenkinek szól, de mégiscsak kell lenni nemre, életkorra, foglalkozásra való tekintettel némi kapaszkodónak, és én, az első perctől kezdve, arra gondoltam, hogy ezt igazán mélyen a katonák értik meg. Ez egy katona története; természetesen nem egy szuperhős, hanem egy ízig-vérig emberből való katona históriája” – magyarázta.

A Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas direktor a nyelvújítás egyik legjelesebb alakjának számító Kazinczy Ferenc író, költő – gyakran csak a „tizenötödik aradi vértanúként” hivatkozott – gyermekének történetét rendkívül fájdalmas életútként jellemezte, ugyanakkor rámutatott arra, hogy Meskó Zsolt filmrendező- és producer, író szövegkönyvének és Derzsi György színművész, dalszerző zenei világának köszönhetően forradalmian új, zenés színházi nyelven elevenedik meg a színpadon.

Szirtes Tamás közölte: A tizenötödiket az új magyar musicalek létrehozására kiírt III. Madách Musical Pályázat nyertes pályaműveként 2022-ben mutatta be a Madách Színház, az alkotói munkafolyamat pedig mintegy egy esztendőt vett igénybe. „Az öttagú zsűri azért döntött éppen emellett a darab mellett, mert ebben a darabban volt valami rendkívüli: a szerzőpáros először is megtalált egy elfeledett magyar hőst. Egy olyan hőst, aki teljes joggal lehetne a nemzeti kánon része, aki igazán jó döntéseket hozott, amikor dönteni kellett, és aki odatette magát, amikor kellett – mégis, Kazinczy Lajos valamiért nem került a történelem fősodrába és megfeledkezett róla az utókor” – részletezte.

Meskó Zsolt, a darab szerzője arról beszélt, hogy Pásztor Emil: A tizenötödik aradi vértanú című történelmi regényét még gyermekként olvasta, és már akkor megragadta a Carl Ernst törzshadbíró által vezetett aradi törvényszék ítélete értelmében, a 29. születésnapja előtt, az aradi vár sáncárkában agyonlőtt Kazinczy Lajos tragikus sorsa.

Címkékkultúra