Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Forradalmi jelkép

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. május 14. 17:07

Az 1848. március 15-i forradalom talán legfontosabb jelképe a kokárda volt: a nemzeti színű szalagrózsához kapcsolódó érdekességekről dr. Hermann Róbert történésszel, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettesével beszélgettünk.

MH_2023_5_borito

A kokárda elnevezés a francia coq (kakas) szóból ered, utalva az állat tollaiból készült kalap- vagy sapkadíszre, amely a későbbiekben aztán politikai, katonai szimbólummá vált. Az 1789-es francia forradalom idején például a királypártiak és a felkelők is viseltek ehhez hasonló jelképet. A nemzeti színeket visszaadó kokárda ugyancsak Franciaországból kiindulva terjedt el a 18–19. századi forradalmak idején Európa-szerte, illetve Amerikában.

Hermann Róbert valószínűsíti, hogy a kokárda hazánkba is francia és olasz közvetítéssel juthatott el, annak magyarországi meggyökerezése pedig egyértelműen az 1848. március 15-i forradalomhoz köthető. Érdekesség, hogy amíg a franciák jellemzően a kalapjukon hordták a kokárdát, addig idehaza a márciusi ifjak a kabátjuk bal (azaz a szív felőli) oldalára, a mellrészre vagy a hajtókára tűzték azt.

További részletek a Magyar Honvéd magazin május 12-én, pénteken megjelent számában!