Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Forró a talaj a katonák lába alatt

Szöveg: Tamás Gergő főhadnagy |  2011. november 29. 10:18

Az MH KFOR (Kosovo Force) -kontingens hatodik váltásának felkészítése a végéhez közeledik. A kiképzőzászlóalj folyamatosan készült az utolsó, legfontosabb hazai megmérettetésére, a zárógyakorlatra.

A felkészítés utolsó szakaszában egyénileg és kötelékben békeműveleti lőgyakorlatot hajtott végre a zászlóalj a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázis lőterén. Az első ütemben a katonák egyénileg küzdötték le az úgynevezett anatómiai célokat − az élet kioltása nélkül. A második ütemben – kötelékben − ellenőrző-áteresztő pontot ért támadás, valamint konvojkísérési feladatok során kellett éjszakai és nappali éleslövészetet végrehajtaniuk.

Műveleti területen a KFOR-kontingens egyik legfontosabb feladata a tömegkezelés. A tüntető tömeg kiszámíthatatlan, gyakorlatilag bármilyen improvizált (macskakő, tégla, vasrúd, Molotov-koktél stb.) fegyverrel támadhatja a békefenntartó állományt. A felkészülés során a katonák az erre való reagálás különböző technikáit is elsajátították. A kiképzés aktív részét képezte a felkészülést segítő mentorok (MH KFOR-4 kijelölt állománya) által lebonyolított „fire-fóbia" (Molotov- koktél elleni védelem) foglalkozás, ahol megtudhatták a katonák, milyen is az, amikor szó szerint „forró lesz a talaj" a lábuk alatt, és mit kell tenniük ilyen esetekben.