Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama tragédiának nevezte a NATO baklövését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 29. 9:40

Barack Obama amerikai elnök „tragédiának” tartja, hogy egy szombati NATO-akció következtében 24 pakisztáni katona életét vesztette – jelentette ki november 28-án, hétfőn Washingtonban Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. A NATO harci gépei egy katonai ellenőrző posztot támadtak meg Északnyugat-Pakisztánban.

„Gyászoljuk a bátor pakisztáni katonákat, akik életüket vesztették" – mondta Carney, aki egyúttal hangsúlyozta a Washington és Iszlámábád közötti párbeszéd fenntartásának fontosságát. Rámutatott, hogy az együttműködés folytatása az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdeke, s hogy mindkét országnak közös érdeke a terrorizmus elleni küzdelem.

A szóvivő, aki „nagyon bonyolultnak" nevezte a két ország közötti együttműködést, kijelentette, hogy a Fehér Ház „nagyon komolyan veszi" az esetet, amely kiváltotta Pakisztán haragját.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn telefonon nyilvánított részvétet pakisztáni kollégájának a NATO légitámadásában elhunyt katonai áldozatok miatt és hangsúlyozta, hogy még terrorellenes akciókban sem megengedett az államok szuverenitásának megsértése.

Az orosz diplomácia vezetője megjegyezte, hogy a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erőknek (ISAF) mindent tisztázó vizsgálattal kell feltárniuk a történteket.

Lavrov érzékeltette, hogy megérti a pakisztáni vezetés álláspontját. Az orosz külügyi közlemény szerint Hina Rabbani Har pakisztáni külügyminiszter tájékoztatta Lavrovot az incidensre adandó válaszlépésekről.

Pakisztán a támadás után úgy döntött, felülvizsgálja az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött minden – diplomáciai, katonai, hírszerzési – megállapodását. Iszlámábád már szombat délelőtt lezárta az afganisztáni NATO-erők két legfontosabb utánpótlási vonalát, köztük a Haibár-hágón átvezetőt.

Szombat hajnalban huszonnégy pakisztáni katona vesztette életét, legalább 13 pedig megsebesült abban a légicsapásban, amelyet a NATO helikopterei hajtottak végre az afganisztáni határtól 2,5 kilométerre lévő katonai őrposzt ellen. A pakisztáni fél szerint hadseregük nem adott okot a támadásra, katonáit álmukban érte a csapás.