Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Forró nyomon a katonai rendészek – CSI Hungary

Szöveg: Markovits Szilvia főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. október 11. 9:02

Szeptember végén a Bundeswehr ulmi székhelyű Feldjägerregiment („Tábori Vadász” Ezred) négyfős kiképző csapata – Michaela Lang százados vezetésével – katonai bűnügyi helyszínelő tanfolyamot tartott az MH Katonai Rendészeti Ezred kijelölt állományának a püspökszilágyi kiképzőbázison.

6

Az MH Katonai Rendészeti Ezred és a Bundeswehr katonai rendész feladatot ellátó alegységei közt évek óta tartó szakmai együttműködésének köszönhetően szeptember végén a német kollégák háromnapos katonai bűnügyi helyszínelő (Crime Scene Investigation – CSI) tanfolyamot tartottak az ezred katonáinak.

A képzés alatt Lang százados és csapata bemutatták, hogyan készítik fel saját katonáikat a bűnügyi helyszínelési feladatokra. Olyan alapismereteket oktattak a magyar katonáknak, amelyeket saját hazájukban rendszeresen alkalmaznak: különböző nyomrögzítési módokat, a nyomok jellegének megfelelő eszközök használatát, a nyomok keresését, valamint az eltérő bűnügyekhez kapcsolódó előkészítő és végrehajtó feladatokat.

10

Az elméleti oktatás rávilágított arra, hogy miképp épülnek egymásra a részfeladatok egy komplex bűnügyi helyszínelés alkalmával, továbbá felkészítette a résztvevőket többek között arra, hogy eszközök hiányában milyen alternatív módszerekkel lehet rögzíteni a nyomokat.

A gyakorlati feladatok során előre berendezett helyszíneken próbálhatták ki magukat a katonai rendészek. Lang százados még a tanteremben vázolta a bűncselekményt, amelyet helyszínelni kellett. Ez alapján indult neki a végrehajtásnak a csapat. A rangidős kijelölte, kinek mi lesz a feladata, közösen megbeszélték a tetthelyen feltehető kérdéseket, lehetséges veszélyforrásokat és alkalmazandó eljárásokat.

A tanfolyamra kilátogatott Bartha László ezredes, az ezred parancsnoka, aki személyesen mondott köszönetet a Feldjägerregiment katonáinak a tréning magas szintű lebonyolításáért. Az együttműködés folytatásaként szóba került a képzés következő fokozata, amelyet 2024-ben tervez a két alakulat.