Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia hadihajókat vásárol Oroszország

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 26. 16:19

Négy Mistral típusú francia hadihajó adásvételéről írt alá megállapodást Franciaország és Oroszország kedden a nyugat-franciaországi Saint-Nazaire-ben; a négy Mistralból kettőt Oroszországban építenek meg. A december végén kötött előzetes megállapodás még csak két ilyen, hordozó és törzsirányítási feladatokra egyaránt alkalmas hajónak a saint-nazaire-i hajógyárban való megépítéséről szólt. Két további Mistral csak opcióként szerepelt a dokumentumban.

Ez az első alkalom, hogy egy NATO-ország szállít hajót az orosz hadiflottának, s mint ilyen, a szerződés bírálatot váltott ki Washington és a szintén NATO-tag balti államok részéről, de Grúzia is támadta a megállapodást.

John McCain amerikai republikánus szenátor kedden elítélte a szerződés aláírását, kijelentve, hogy az „fenyegetést jelent az Egyesült Államok bizonyos szövetségeseire és a NATO egyes partnereire nézve". Litvánia szintén tiltakozásának adott hangot.

A Moszkvához való közeledés azonban a francia diplomácia egyik fő irányvonalává vált, amint erről a mostani fegyverüzlet jól tanúskodik.

Ezek a 199 méter hosszú és 32 méter széles hajók rendkívül jó manőverezési képességgel rendelkeznek, alkalmasak csapatoknak a hadszíntérre szállítására, helikopterek vagy harckocsik hordozására, de hadikórház vagy parancsnoki főhadiszállás is berendezhető rajtuk. Ráadásul nagyon halk működésűek, és műanyag-alapú testük teljes mértékben védetté teszi őket a mágneses vízi aknákkal szemben.

A szerződést francia részről Alain Juppé védelmi miniszter, orosz részről pedig Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes írta alá Nicolas Sarkozy elnök jelenlétében.

Sarkozy előzőleg a saint-nazaire-i hajógyár dolgozói előtt mondott beszédében azt mondta, hogy a megrendelés 6 millió munkaórával teljesíthető, és „1200 embernek biztosít majd munkát négy éven át".

A kialkudott összegről a felek nem közöltek semmit, de szakértők egyenként 500 és 700 millió euró közé tették az orosz hadiflottának építendő Mistral hadihajók árát.

A hajótípus világszerte rendkívül keresett – Ausztrália, Kanada és Dél-Afrika is a megrendelők között van.