Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia-spanyol együttműködés páncélozott szállítójárművek gyártására

Szöveg: Háború Művészete |  2009. december 27. 8:47

A francia Nexter Systems konzorcium és a spanyol GTD cég a közelmúltban írta alá azt a megállapodást, melynek értelmében közös vállalatot hoznak létre Barcelonában, amely páncélozott szállítójárművek fejlesztésével és gyártásával fog foglalkozni.

A létrejövő cég, amely az Ibersystems de Defensa nevet kapta, indulni kíván a spanyol védelmi minisztérium által kiírt tenderen, amely 8×8 kerekű páncélozott szállítójárművek beszerzésére irányul.

A spanyol védelmi minisztérium 2009 májusában írta ki a pályázatot 300 darab, VBR 8×8 páncélozott szállítójármű beszerzésére. A megvásárlandó járművek összértéke meghaladja az 1 milliárd eurót. A kiírás értelmében a győztes cégnek 173 darab, katonák szállítására alkalmas páncélozott járművet, nyolc darab páncélozott járművet gyorstelepítésű, vezetési pont feladatkörre, valamint 119 darab harci felderítő járművet kell leszállítania.

A pályázatok beadásának határideje 2009. augusztus 15-e volt, amit később meghosszabbítottak.

A tender győztesével a szerződést várhatóan 2010 júniusában fogják aláírni, bár nem kizárt, hogy ez az időpont is kitolódik. A szállításoknak 2016-ig kell lezajlaniuk.

A francia Nexter augusztus 15-ig benyújtotta pályázatát más cégek – az olasz Iveco konzorcium, a német ARTEC-Consortium és Krauss-Maffei Wegman, a finn Patria valamint a svéd BAE Systems – társaságában.

A spanyol védelmi minisztérium tervei szerint az első 40 darab páncélozott járművet 2014. végéig kell megkapnia a hadseregnek. Az egyik legfőbb követelmény az új járművekkel szemben a mobilitás és nagyfokú biztonság.