Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Friss hírek a román-amerikai F-16-os üzletről

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. június 6. 19:25

Az elmúlt időszakban nem láttak napvilágot újabb információk a román-amerikai F-16-os üzlettel kapcsolatban, 2011. június 2-án, csütörtökön azonban végre ismét lehetett friss híreket hallani a sokak által vitatott beszerzésről. Az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, Mark Gitenstein egy sajtókonferencián nyilatkozott a vadászbombázók lehetséges eladásáról, elmondása szerint a tárgyalások jelenlegi szakasza „nagyon bonyolult”, ugyanakkor pontosabb részleteket még nem közöltek.

1595919918
Románia még 2010 márciusában jelentette be, hogy 24 darab használt F-16-ost vásárolna az Egyesült Államoktól kiöregedő MiG-21-eseinek leváltására. Az üzlet értéke megközelítőleg 1,3 milliárd dollár, melynek nagysága kapcsán sokan megkérdőjelezik a beszerzés tényleges létrejöttének lehetőségét. Ez az összeg – az ország GDP-jének egy százaléka – ugyanis a súlyos recessziót megélt Románia számára szinte vállalhatatlannak tűnik. Közel egy éve, 2010 júniusában a román pénzügyminiszter, Sebastian Vladescu is megerősítette ezt, miszerint az ország a nehéz gazdasági helyzetben nem tudna ennyit költeni harci repülőgépek vásárlására. A román légierő korszerűsítése továbbra is napirendi pont, a nagykövet szerint ennek megvalósulásáig még fontos pénzügyi egyeztetések várnak a felekre, ugyanakkor sokat sejtetően azt is hozzátette, hogy nincsenek már messze az üzlet véglegesítésétől.

Románia amerikai vadászgép beszerzését továbbra sem nézi jó szemmel a Eurofighter és a Saab: véleményük szerint a MiG-21-esek leváltására egy tendert kellene kiírnia az országnak, amelyen megversenyeztethetné az érdeklődő repülőgépgyártókat.

Az F-16-os beszerzés mellett a két ország az Egyesült Államok Európában kiépítendő rakétapajzsa kapcsán is a hírek szereplője: legutóbb 2011 májusában jelentették be, hogy az USA rakétavédelmi rendszerének részeként 24 elfogórakétát helyeznek el a bolgár határhoz közeli Deveselu légibázison 2015-ig.

Szintén a román légierőhöz kapcsolódó friss hírként a közelmúltban számoltunk be társlapunkon arról, hogy a hadrendben álló Herculesek modernizálása is időszerűvé vált: a gépeket egy 18,6 millió dolláros szerződés keretein belül az izraeli Elbit Systems cég modernizálhatja. A C-130-asok mellett a román légierőben már hadrendben áll az új C-27J Spartan szállítógép is, melyből még 2007-ben rendeltek 7 darabot. A kiöregedő An-26-osokat váltó Spartan-flotta várhatóan 2012-ben lesz teljes.

1595919918