Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

FRUKUS-2012 – négy flotta gyakorlata

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. július 5. 17:35

Az idei évben Oroszország tölti be a vezető szerepet a Balti-tengeren zajló tengeri hadgyakorlaton. A közös hadműveletek során négy nemzet – Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok haditengerészetének kijelölt egységei a „hadműveleti forgatókönyv” szerint a közös fellépést gyakorolják kalózok, valamint terrorista csoportok ellen.

A gyakorlat során a Balti flotta őrhajója, a „Jaroszlav Mudrin" alacsonyan repülő légi célra nyit tüzet. Az orosz hadihajó számára a francia haditengerészet képviselője, a De Grasse fregatt, az amerikai Normandia cirkáló és a brit York romboló nyújt tűztámogatást. Ilyen méretű tengeri gyakorlatra a Balti-tenger vizein első alkalommal kerül sor. A gyakorlat forgatókönyve szerint a négy flotta hajóraját támadja az ellenség légiereje és hadihajói, amelyekkel tüzérségi tűzharcot vívnak.

1595938286
Az erős légitámadást a Balti flotta csatarepülőgépei, bombázói, valamint tengeralattjáró-elhárító helikopterei imitálják a feladatok során. A hajófedélzeti légvédelmi eszközök feladata felderíteni és megsemmisíteni a feltételezett légi célokat.

Az évente megrendezendő gyakorlat több mint tízéves múltra tekint vissza: 1993-ban Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok kezdett el a „RUKUS" keretén belül gyakorlatozni. A jelenlegi elnevezés – „FRUKUS" – 2003 óta él, amikor  csatlakozott a programhoz Franciaország is.

Ezek a gyakorlatok nem a „versenyről", hanem az együttes tevékenységről szólnak. A nemzetközi megfigyelők elégedettek az eredményekkel – amelyek elsősorban olyan tapasztalatok megszerzése, amelyeket alkalmazni tudnak a közös békefenntartó műveletek során. A gyakorlat zárásaként a résztvevő hadihajók – a tervek szerint vasárnap – Szentpétervár kikötőjébe fognak behajózni.