Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fülöp-szigetek lengyel helikoptereket vásárol

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. május 30. 21:04

A fülöp-szigeteki védelmi minisztérium a napokban szerződést kötött a lengyel PZL Swidnik vállalattal 8 darab W-3A Sokol típusú helikopter megvásárlásáról – írja a Flightglobal. Az üzlet ellenértéke 2,8 milliárd fülöp-szigeteki peso, azaz 64,5 millió dollár. A szerződés értelmében az első 4 helikoptert 2011 novemberében, a maradék 4-et pedig 2012 második felében szállítja le a gyártó.

A délkelet-ázsiai szigetállam légiereje az új lengyel forgószárnyasokat a már meglévő Bell UH-1H Huey típusú helikopterekkel együtt üzemelteti majd. Fülöp-szigetek légiereje jelenleg 88 Huey-t tart hadrendben, melyeket még az 1970-es években szereztek be. A hírhez kapcsolódik, hogy ez év elején öt darab modernizált UH-1-es is érkezett, melyeket az Egyesült Államok adott át, ingyen és bérmentve.

A Sokolok megrendelésével az ország légiereje most vásárolt először nem amerikai fejlesztésű forgószárnyasokat, továbbá a légierő felméri a már rendszerben álló MD-520MG könnyű-támadó helikopterek modernizálásának lehetőségét is. A korszerűsítés mélységéről egyelőre nincs hír, azonban információk szerint éjjellátó berendezések és erősebb hajtóművek kerülnek majd a helikopterekbe.

1595919358