Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztáni offenzíva Észak-Vazirisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 30. 19:57

Pakisztán légi- és szárazföldi hadműveletet indít az ország törzsek uralta északnyugati részén fekvő Észak-Vazirisztánban, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a szélsőséges tálibok egyik legjelentősebb fellegvárában – írta május 30-án, hétfőn egy helyi újság. A The News című, angol nyelvű napilap meg nem nevezett, magas rangú forrásokat idézett, amelyek szerint a célzott katonai műveletet a légierő gépeinek támadása vezeti be, hogy „felpuhítsák” a szélsőségesek állásait, mielőtt a szárazföldi akció megkezdődne.

Az Egyesült Államok már régóta követeli Pakisztántól, indítson támadást a régióban, hogy leszámoljanak a tálibokkal szövetségben álló Hakkani-hálózattal, amely az egyik legkegyetlenebb afganisztáni lázadószervezet. Iszlámábád sokáig vonakodott a szélsőségesek elleni fellépéstől, de Washington komoly nyomást gyakorolt rá azt követően, hogy kiderült: az országban rejtőzködik Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére.

Pakisztán azt állítja: hadseregének az ország északnyugati részén már így is túl nagy területen kell felvennie a harcot a lázadókkal, egy észak-vazirisztáni hadművelet nagy plusz terhet jelent. Elemzők szerint viszont az áll e taktika hátterében, hogy Pakisztán eszköznek tekinti a Hakkani-hálózatot India egyre növekvő afganisztáni befolyásával szemben.

A The News értesülése szerint a múlt héten Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pakisztáni látogatásán végül is egyetértés alakult ki az észak-vazirisztáni hadműveletről.