Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: túl az ezredeik bejelentésen

Szöveg: Szűcs László |  2011. május 31. 6:01

A 21. héten, azaz május 23–29. között 57 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 19 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Jansik Attila százados, az alakulat felderítő főnökségének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1039 bejelentést kaptak.

Május 23-án Gyömrőre kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel az Állomás utcából azt a bejelentést kapták, hogy az egyik ikerház udvarán – földmunkák közben – világháborús robbanószerkezetet találtak. A Komjáti Krisztián törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 105 milliméteres tüzérségi gránát fejrésze került elő a földből. A tűzszerészek a terület átvizsgálásakor, a gránátfej mellett még egy 8 milliméteres gyalogsági lőszert is találtak. A veszélyes szerkezeteket a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Május 25-én Hódmezővásárhelyről érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy a Hősök terén, a polgármesteri hivatal közelében, egy építkezésen világháborús robbanószerkezetre bukkantak a munkások. Az 50 milliméteres, magyar gyártmányú aknagránátot a Sulykovszki Róbert zászlós vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen robbantotta fel.

Május 26-án Sopronban akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Kőszegi és a Csepel utcák kereszteződésében, vezetékfektetési munkálatok közben került elő egy magyar gyártmányú Vécsey-kézigránát. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Május 27-én Sajókeresztúrra hívták a tűzszerészeket, mivel a Szabó László utcában, árokásás közben világháborús lőszereket találtak. A Szollár Norbert főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr összesen négy kilogramm vegyes gyalogsági lőszert talált, melyet a helyszínen meg is semmisített.

Május 28-án Hatvanból érkezett a bejelentés a tűzszerész ügyeletre, hogy a Boldogi úton, a lövészegyesület bejáratánál egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találtak. A veszélyes világháborús szerkezetet a Vörös Mihály főhadnagy vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.