Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gábor Áron és a borkirálynő

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. szeptember 25. 7:31

Várpalotán, a helyőrségi klubban működő Gábor Áron Nyugállományúak Klubja 35. születésnapján díszvendég volt Magyarország 2010-es Borkirálynője, Pfiffer Katalin, aki pohárköszöntőjében példásnak ítélte meg azt a munkát és azokat kapcsolatokat, amit nyugdíjas klub az elmúlt évtizedekben a környékbeli civil és társadalmi szervezetekkel, valamint iskolákkal kialakított.

Az ünnepi rendezvény megnyitójában Dobszai József nyugállományú alezredes a Gábor Áron Nyugállományúak Klubjának elnöke köszöntötte a vendégeket, majd felelevenítette az elmúlt három és fél évtized történéseit. 

Többek között elmondta: a nyugdíjas klub 1975. szeptember elsején azt követően alakult, hogy Várpalotán megkezdte működését egy új katonai szervezet, az MN Tüzér Kiképző Központ. Ekkor merült fel ugyanis az igény a nyugdíjasok önszerveződésére. Az alakulat parancsnoka támogatta a gondolatot és a szervezet helyet is kapott a helyőrségi művelődési otthonban. A klub mindenben segítette

a nyugdíjas katonákat és a kezdetektől nyitott szervezetként működött, így ide várták a többi fegyveres szervezet, vagyis a rendőrök és tűzoltók környékben élő nyugdíjasait is.

1989-et követően kritikus évek következtek – tette hozzá az elnök –, amikor a kiképző központot, és minden hozzá kapcsolódó honvédségi intézmény, így a HEMO-t is bezárták. A klubot ezekben az években a Bányász Művelődési Központban fogadták be. Dobszai József a továbbiakban elmondta: az újrakezdés akkor következett be, amikor 1992-ben a laktanya újraéledt, és megalakult a MH Központi Lő- és Gyakorlótér Parancsnokság. Az akkori parancsnok is támogatta a klubot és a nyugdíjasokat. Ennek legjobb példája az – emelte ki Dobszai József –, hogy első alkalommal 1994-ben ünnepelték meg szervezetten a tüzérek védőszentje, Szent Borbála ünnepét. Azóta ez az ünnep már regionális rendezvénnyé vált.

A következő jelentős állomás 1999 volt, amikor csatlakoztak a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségéhez. Ez a kapcsolat tette lehetővé azt, hogy érdekérvényesítésük országos szinten is megjelenhetett. „2004-ben vettem át a klub vezetését – mondta az elnök – az akkori vezetéssel megállapíthattuk, hogy az irány helyes, kapcsolataink tovább segíthetik a munkánkat, ezért ezt az utat kell folytatnunk."

A továbbiakban hangsúlyozta: a klub tagjai sokat segítettek az iskolákban a fiatalok honvédelmi képzésében, az oktatások megtartásában. Feldolgozták Várpalota és környéke katonatörténelmét, amivel csatlakozhattak a kiadott központi történelmi tananyaghoz. Az iskolákban az elmúlt hat év alatt tizenhat versenyt és vetélkedőt szervezetek, amelyeken értékes ajándékokat oszthattak szét.

 

„Számunkra nincs jobb érzés, mint csillogó gyermekszemeket látni!" fogalmazta meg Dobszai József, a klub tagjainak hitvallását. A honvédelmi hagyományok ápolása mellett szeretnek kirándulni és ezért gyakran fedezik fel a Bakony szépségeit, de megünneplik az aranylakodalmasaikat is – hangsúlyozta a klub elnöke. A Várpalotán működő összes nyugdíjas szervezettel jó a kapcsolatuk, de együttműködnek a civil szervezetekkel is. Kapcsolataik az ország más nyugdíjas klubjaira is kiterjednek, rendszeresen látogatják meg egymást. Beszámolója végén az elnök meggállapította: „az elmúlt 35 év alatt a hagyományőrzés és a hazafias nevelés terén eredményes munkát végeztünk, a tartalmi célkitűzéseink megvalósultak."

 

Az ünnepség második részében Talabér Márta, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke, az elmúlt évtizedekben végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként megyezászlót adományozott a Gábor Áron Nyugállományúak Klubjának. A zászlót az egyesület elnöke vette át és a társadalmi, katonai, valamint a civil szervezetek képviselői szalagot kötöttek a zászlóra.

Az ünnepség köszöntőkkel, valamint a jól dolgozó aktivisták különböző szintű elismerésével és az ünnepi torta – amely terepszínű kinézete miatt mondhatni NATO kompatibilis volt – felszeletelésével zárult.

Fotó: a szerző felvételei