Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gates: az USA fenntartja szilárd ázsiai katonai jelenlétét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 5. 8:10

Az Egyesült Államok továbbra is fenntartja szilárd katonai jelenlétét az ázsiai térségben, hogy megvédelmezze szövetségeseit és oltalmazza a kereskedelmi hajózást a térségben – jelentette ki Robert Gates amerikai védelmi miniszter június 4-én, szombaton Szingapúrban.

A Pentagon vezetője a dél-ázsiai városállamban egy biztonsági konferencián vett részt. Ezt követő sajtóértekezletén leszögezte: Washington álláspontja a tengerhajózás kérdésében egyértelmű: kereskedelmi és a gazdasági megfontolásokból érdekelt abban, hogy a hajózás szabadságát biztosítsák.

Gates aggodalmát fejezte ki, hogy a Dél-kínai-tengeren a hajózás biztonsága csorbát szenved a térségben található országok területi vitái miatt. Szerinte ez egyik félnek sem kedvez. Ezért javasolta, hogy az érintettek tárgyalásos úton igyekezzenek rendezni a helyzetet, és dolgozzanak ki egy olyan mechanizmust, amely lehetővé teszi a területi viták mindenki számára kielégítő rendezését.

Gates, aki hamarosan távozik a védelmi minisztérium éléről, utalt arra, hogy bár az Egyesült Államok költségvetési gondokkal küszködik, nem tervezi, hogy visszafogja ázsiai katonai jelenlétét, hanem igyekszik új fegyverekkel, korszerű repülőgépekkel és haditengerészeti eszközökkel megerősíteni hídfőállásait a térségben, ami az ottani szövetségesei érdekeit és biztonságát is szolgálja.