Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gates egy admirálist javasol a NATO főparancsnokának

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 19. 10:38

Robert Gates amerikai védelmi miniszter a korábban kiszivárgott híreket megerősítve szerdán bejelentette: azt javasolja Barack Obama elnöknek, hogy James Stavridis admirálist nevezzék ki az Egyesült Államok európai erőinek főparancsnoki posztjára, s ezzel egyszersmind a NATO katonai erői főparancsnokának.

Õ lenne az első haditengerészeti parancsnok, aki betölti ezt a magas posztot.

Stavridis most az Egyesült Államok latin-amerikai hadműveleteit irányító déli parancsnokság vezetője, korábban pedig – amikor még Donald Rumsfeld volt a védelmi miniszter – Rumsfeld egyik fő katonai tanácsadója volt. Az amerikai haderők legfőbb katonai vezetőit az elnök jelöli a védelmi miniszter ajánlása alapján, és kinevezésükhöz a washingtoni szenátus megerősítése kell. A NATO főparancsnoki tisztségére jelölt személyt ezenkívül a tagországok nagyköveteiből álló Észak-atlanti Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők a NATO irányítása alá tartoznak, s ezért egyesek kifogásolhatják, hogy az afganisztáni szárazföldi háború közepette haditengerészt neveznek ki NATO-főparancsnoknak. Ám Stavridis már jelenlegi tisztségében is az amerikai erők minden fegyverneméből irányít csapatokat, azaz nem csak a haditengerészetre van rálátása. A NATO jelenlegi főparancsnoka John Craddock amerikai tábornok, aki 2006 decembere óta tölti be a posztot, és várhatóan nyugdíjba vonul.