Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszatértek a missziókból

Szöveg: Szűcs László |  2009. március 19. 13:57

Külszolgálatról közelmúltban hazatért katonákat és rendőröket köszöntöttek csütörtökön délben a Honvédelmi Minisztériumban. A visszafogadó ünnepségen a missziós szolgálatukat letöltött nők és férfiak elismeréseket és jutalmakat is átvehettek.

Katonák és rendőrök sorakoztak fel csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium egyik tanácstermében. A Sínai-félszigetről, a Többnemzeti Erők és Megfigyelők (MFO) missziójából, külszolgálatuk letelte után hazatért katonák és rendőrök mellett, az afganisztáni magyar Tartományi Újjáépítési Csoportnál (PRT), az Európai Unió afganisztáni rendőri missziójában, a koszovói ENSZ műveletben, illetve a bosznia-hercegovinai Európai Uniós Althea-misszió integrált rendőri egységében szolgálatot teljesített rendőröket köszöntöttek ünnepélyes keretek között.

A rokonok és hozzátartozók jelenlétében lezajlott visszafogadó ünnepségen részt vett Bali József, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai szakállamtitkára, valamint dr. Somsics Gabriella rendőr dandártábornok, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium rendészeti és tervezési főosztályvezetője.

A missziós szolgálati érdemrendek, valamint az elismerések és jutalmak átadása után Bali József szakállamtitkár mondott ünnepi beszédet, melyben kiemelte: a külszolgálatról közelmúltban hazatért katonák és rendőrök mindannyian tisztességgel és becsülettel leszolgálták idejüket, eredményesen végrehajtották feladataikat.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy személyesen is jól tudja milyen érzés több hónap után hazatérni, hiszen ő maga is három misszióban járt korábban.

1595885131
 

Bali József hozzátette: a most felsorakozott katonák és rendőrök négy, a nemzetközi szervezetek által vezetett műveletekben vettek részt. A Sínai-félszigeten, az MFO-misszióban már majdnem másfél évtizede szolgálnak együtt a két fegyveres testület tagjai.

– A közelmúltban látogatott el hozzánk az MFO főigazgatója, akivel, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkárával együtt személyesen is találkoztam, és áttekintettük a legfontosabb kérdéseket. Biztosítottuk a főigazgató urat arról, hogy fontosnak tartjuk a misszióban való további részvételünket. Megállapítottuk, hogy az általunk kiküldött katonák és rendőrök szakmai és angol nyelvi felkészítését a jövőben is prioritásként kezeljük. Emellett azt is meg fogjuk vizsgálni, hogy vajon 2010-ben tudunk-e jelöltet állítani az MFO parancsnoki posztjára – mondta Bali József.

A honvédelmi tárca védelempolitikai szakállamtitkára ezt követően arról beszélt, hogy az a munka amit a most visszatért rendőrök Afganisztánban végeztek, nagyon fontos, mert az ázsiai országban elszenvedett személyi veszteség kétharmada az afgán rendőrség állományából került ki. Éppen ezért Afganisztánnak nagy szüksége van a rendőrök tízezreire, s ehhez nyújt a magyar rendőrség nagyon keresett és nagyra értékelt kiképzői támogatást. Bali József bejelentette azt is, hogy ez a misszió folytatódni fog, hiszen az Európai Unió is a rendőri kiképzői létszám további növelését tervezi.

A védelempolitikai szakállamtitkár kiemelte: a balkáni műveleti területen a magyar rendőrök hosszabb ideje részt

1595885131
vesznek. Vélhetően az ENSZ koszovói missziójának keretében végzett rendőri tevékenység napjai meg vannak számlálva, hiszen a koszovói kormány az elkövetkező napokban azt fogja javasolni a Biztonsági Tanácsnak, hogy a műveletet fejezzék be. Az Európai Unió Bosznia-hercegovinai művelete azonban vélhetően továbbra is folytatódni fog.

– Sajnos nagyot változott a világ azóta, hogy az előttünk álló katonák és rendőrök kiutaztak a különböző missziókba. A globális pénzügyi válság, majd az abból következő gazdasági válság itt van a nyakunkon. És őszintén meg kell mondani, hogy számunkra ma ennek a válságnak a leküzdése a legfontosabb feladat. Hiszen a válság hatása érinti a honvédséget és a rendőrséget is – mondta Bali József, hozzátéve: a két tárca vezetése elvárja a most hazatérőktől, hogy tudásukat és tapasztalataikat hasznosítsák. Adják át a következő váltásokban külszolgálatra készülőknek, de őrizzék meg saját maguknak is. Hiszen elképzelhető, hogy egy következő misszióban szükség lesz ezekre a tapasztalatokra. 

Ünnepi beszéde végén Bali József szakállamtitkár megköszönte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak, valamint a Nemzetközi Oktatási Központnak azt a támogatást, amelyet a műveletekbe kiutazók felkészítésében nyújtanak már hosszú évek óta.

További képek:

1595885131
1595885131
 

1595885131
 

1595885131
 

Fotó: A szerző felvételei