Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Segít a bajbajutott járműveken

Szöveg: Háború Művészete |  2009. március 19. 15:11

Új változata jelent meg a MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) járműveknek, méghozzá egy vontató konstrukció. A Navistar egy 50 tonna kapacitású vontatóval felszerelt járművet készített, ami 2-3 fős személyzettel bármilyen MRAP járművet képes elvontatni.

A MRAP járművek egy-egy bevetés során lerobbanhatnak vagy támadások során károsodhatnak, így sok esetben szükség van az elvontatásukra. A legtöbb vontató jármű azonban nem alkalmas a nehéz MRAP-ek elvontatására, lánctalpas vontatókból pedig kevés áll rendelkezésre. A Navistar új modellje tehát valószínűleg igen népszerű lesz a MRAP üzemeltetők körében, mivel ilyen járműre mindig is volt kereslet.

A MRAP alapvetően egy 7-25 tonnás jármű, melyet úgy alakítottak ki, hogy megvédje utasait különböző robbanószerkeztektől. A dél-afrikai fejlesztésű MRAP-konstrukció kiemelt figyelmet szentel az utasok és a személyzet biztonságának. Ezt a technológiát 1998-ban vette át az Egyesült Államok, azóta pedig már ezt hasznosították is, például a Balkánon bevetett békefenntartó járművek fejlesztése során. A tapasztalatok azonban fényt derítettek a különböző problémákra is: elsődleges és talán az egyik legnagyobb hibája a MRAP-nek, hogy könnyen felborul. Ezen kívül a jármű mérete miatt manőverezési problémák is felléphetnek, továbbá kerekes járműről lévén szó, sokszor a terepviszonyok is megviselik.

Az Egyesült Államok ezidáig főként Irakba (közel 10.000 darab) szállított MRAP-eket, ezentúl azonban a célország Afganisztán lesz, ahol már körülbelül 1500 darab teljesít szolgálatot. A tálibok előszeretettel használják az útszéli bombákat, így a MRAP járművek sokszor életmentő szerepet töltenek be. Szállításuk során főként C-17 és C-5 szállítógépeket használnak.