Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatértek Koszovóból

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. március 19. 23:00

Pec a nemrégiben függetlenné vált Koszovó nyugati régiójának legnagyobb városa. Itt állomásozott az a magyar katonai kontingens, amelynek visszafogadó ünnepségét Debrecen főterén, a nagytemplom előtti téren tartották. A zászlóalj feladata a kikiáltásra az új állam békéjének, biztonságának megvédése volt. A katonák ezért elsősorban békefenntartói feladatokat láttak el, de sokat tettek a civil kapcsolatok erősítésért is.

Az ünnepélyes ceremónia előtt a katonák harcászati bemutatóval kápráztatták el a nézelődőket.  Majd az elöljáró, valamint a történelmi zászlók fogadását követően, Mórucz László alezredes a KFOR zászlóalj parancsnoka tett jelentést Dr. Vadai Ágnes államtitkár asszonynak:

„Államtitkár asszony jelentem, a KFOR zászlóalj a műveleti feladatait befejezte, a zászlóalj Magyarországra visszatelepült!"

„Köszönöm a munkájukat!" volt az államtitkár asszony válasza.

Ezt követően különböző szintű parancsok kerültek ismertetésre, amelyekben a kiemelkedő szolgálatot teljesítőknek kitüntetéseket, tárgyjutalmakat adtak át. A honvédelmi miniszter a „Békefenntartásért Szolgálati Jel" kitüntető címet adományozta a zászlóalj minden katonájának, amit az államtitkár asszony és a jelen lévő parancsnokok adták át.

1595885133
Vadai Ágnes az ünnepi beszédében kiemelte, hogy 2008. nyara jelentős dátum volt a honvédség történetében. A koszovói helyzet rendezésére ekkor alakult meg a KFOR zászlóalj. A zászlóalj feladata lett, a kikiáltásra került új állam békéjének, biztonságának a megvédése. A katonák ezért elsősorban békefenntartói feladatokat láttak el, de sokat tettek a civil kapcsolatok erősítésért is. Az eltelt fél év alatt, Pec városának térségében a 426 magyar és a közel 300 szlovén katona alkotta harccsoport, példásan látta el a rábízott járőrözési és egyéb biztosítási feladatait. Ma már elmondhatjuk, hogy Magyarország szerepvállalása a kialakult helyzet rendezésében jelentős volt.

1595885133
A Honvédelmi Minisztérium vezetése nevében megköszönte a katonák munkáját, külön kiemelte, hogy a hozzátartozók nagy szerepet vállaltak a katonák hátterének biztosításában, ezzel jelentős lelki támaszt adtak a külföldön szolgálatot teljesítőknek. Személyesen győződött meg arról, hogy a katonák a feladataikat példamutatóan, nagy szakmai hozzáértéssel hajtották végre, öregbítve ezzel a magyar katonák jó hírnevét. A most visszafogadottak ezért nyugodt szívvel és lelkiismerettel mehetnek vissza a szolgálati helyeikre. A misszióban szolgálatot teljesítők ez alatt a félév alatt nagyon sok olyan tapasztalatot szerezhettek a műveleti tevékenységekről, melyeket át tudnak adni az utánuk következő katonáknak. Itt Debrecenben, a nagytemplom és a város lakóinak nyilvánossága előtt, először 2008. nyarán búcsúztatták a békemisszióba induló katonákat. Mára a hadsereg nyilvánosság előtti megjelenése hagyománnyá vált és ezen a napon a templom előtti tér, a zászlóalj visszafogadásának lett a helyszíne.

A külföld elismeri a magyar katonák szakmai tudását és jó munkáját. Európaiságunkat azzal tudtuk a legjobban bizonyítani, hogy segítettük a balkáni helyzet rendezését. Tovább folytatjuk a békefenntartói tevékenységet, jelenleg három földrészen, tizenhárom országban szolgálnak a katonáink. Ezekben az országokban is hozzá szeretnénk járulni a nemzetközi bizalom és biztonság növeléséhez és a béke megszilárdításához.

Az ünnepség a KFOR zászlóalj díszmenetével zárult.

fotók: Tóth László

További fotók: 

1595885133
 

1595885133
 

1595885133
 

1595885134
 

1595885134
 

 

1595885134
1595885134
 

1595885134