Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kitüntettek egy szerb háborús hőst Horvátországban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 20. 8:23

Aleksandar Jevtic az egyik legmagasabb érdemrendet kapta, mert a háború alatt horvát katonákat mentett meg. Belgrád és Zágráb között enyhülhet a feszültség, pénteken az egymás ellen benyújtott hágai keresetekről is tárgyal a két ország kormányfője.

Az egyik legmagasabb horvát kitüntetést adományozták egy szerb nemzetiségű horvát állampolgárnak Zágrábban, mert a horvát függetlenségi háború (1991-95) idején életét kockáztatta azért, hogy megmentsen horvát életeket.

Először fordult elő, hogy egy szerb nemzetiségű embert tüntetnek ki Horvátországban a háborús időszak alatt tanúsított magatartásáért. Stipe Mesic horvát elnök nyújtotta át Aleksandar Jevticnek a Danica Érdemrendet.

1991. november 19-én, amikor szerb erők három hónapig tartó ostrom után hatalmukba kerítették a Horvátország keleti részén fekvő Vukovar várost, horvátok ezreit űzték el a rommá lőtt városból. Másokat – főleg horvát katonákat – egy a szomszédos Szerbiában létesített fogolytáborba vittek.

A zűrzavaros helyzetben tévedésből néhány szerb lakost – köztük Jevticet – is magukkal hurcoltak a szerb fegyveresek. Jevticnek sikerült elérnie a táborban, hogy a szerbek több horvát katonát szabadon engedjenek, azt állítva róluk, hogy ők is horvátországi szerb civilek.

Egy horvát katonaegyesület javasolta Jevtic kitüntetését.