Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gates is aggódik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 30. 10:05

Az afganisztáni hadműveletekről kiszivárogtatott bizalmas információk súlyos következményekkel járhatnak az ázsiai országban harcoló amerikai katonákra, szövetségeseikre és afgán partnereikre nézve, emberéletek foroghatnak kockán – vélekedett az amerikai védelmi miniszter.

Robert Gates washingtoni sajtóértekezletén elmondta: a kiszivárogtatások nyomán a Pentagon megszigorította a bizalmas információkhoz „a terepen" történő hozzáférést, csökkentendő annak kockázatát, hogy a hadsereg újabb belső jelentései és egyéb bizalmas iratok kerüljenek nyilvánosságra.

Az amerikai védelmi minisztert leginkább az aggasztja, hogy az afgánok és Washington más szövetségesei ezentúl nem bíznak majd abban, hogy az Egyesült Államok képes megőrizni a titkait.

„Elképesztő, hogy a bizalom mennyit számít. Jelentős kárelhárítási munkát kell elvégeznünk" – hangoztatta a politikus, a megcsappant bizalom helyreállítására utalva.

A Wikileaks oknyomozó honlap a múlt vasárnap több tízezer oldalnyi bizalmas iratot szivárogtatott ki az afganisztáni hadműveletekről. A dokumentumokban olyan afgánok neve is fellelhető, akik információkat szolgáltattak az ázsiai országba vezényelt amerikai erőknek.

CímkékAfganisztán