Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Géppisztolytárat találtak a Duna partján

Szöveg: Szűcs László |  2012. január 17. 7:04

A második héten, azaz január 9–15. között tizenhárom bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül öt esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Jansik Attila százados, az alakulat megbízott felderítőfőnöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek  2012-ben eddig huszonhét bejelentést kaptak.

Január 12-én Kalocsáról hívták telefonon a tűzszerészeket, hogy az Alkotás utcában, a Duna partján világháborús maradványokra bukkantak az arra járók. A Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr a megjelölt helyen egy 7,62 milliméteres lőszerekkel teli PPS-géppisztolytárat talált, amit a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

Ugyanezen a napon Monorierdőn is akadt dolga a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a polgármesteri hivatal udvarán végzett földmunkák közben ugyanis több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt lőszer került elő. A Martin László főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr összesen három darab, különböző kaliberű lőszert szállított el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Január 13-án Császárra vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Kossuth Lajos utcában, építési területen egy 88 milliméteres, német gyártmányú légvédelmi repeszgránát került elő a földből. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen felrobbantotta.

Ugyancsak január 13-án a főváros második kerületéből, a Budakeszi útról kapták a riasztást a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy a faiskola előtt, földmunkák közben világháborús robbanószerkezetet fordított ki a földből a munkagép. A helyszínre érkezve azonban a tűzszerészek megállapították, hogy amit a munkások gránátnak véltek, az valójában nem világháborús robbanószerkezet, hanem csak egy arra „megszólalásig" hasonlító rozsdás vasdarab.