Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida elfoglalt egy várost Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 17. 8:11

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni szervezetének fegyveresei január 16-a, hétfőre teljesen ellenőrzésük alá vonták az előző nap elfoglalt várost, a fővárostól mintegy 160 kilométerrel délre fekvő Radát – közölték biztonsági tisztségviselők.

Az al-kaidások biztonsági gyűrűt vontak a Baida tartománybeli város köré, meggátolva a lakosság átjárását annak határán. Megrohamozták a helyi börtönt, és kiszabadítottak 150–200 foglyot, köztük ak-Kaida-tagokat. Megtámadtak katonai állásokat is a városban, s e támadásokban két katona meghalt, egy pedig megsebesült – mondták a név nélkül nyilatkozó tisztségviselők.

Rada elfoglalásával az al-Kaida kiterjesztette befolyását: eddig főleg az Arab-tenger partján lévő Abján tartományban volt jelen, ahol már több várost elfoglalt.

Megfigyelők az al-Kaida aktívabbá válását a Jemenben uralkodó zűrzavarnak és hatalmi vákuumnak tudják be.

Ali Abdalláh Száleh elnök a távozását követelő népi mozgalom nyomására hivatalosan lemondott tisztségéről, s a hatalmat a helyettesére ruházta át, de még mindig nem hagyta el az országot. Továbbra is komoly befolyást élvez, nem utolsósorban a biztonsági erőket irányító családtagjainak köszönhetően.