Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ghána is a C-295-öst választotta

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. augusztus 7. 10:03

Az Airbus Military 2011. augusztus 4-én, csütörtökön jelentette be, hogy Ghána védelmi minisztériuma szerződést írt alá kettő darab CASA C-295 típusú szállítógép megvásárlásáról. Az új gépek leszállítása – melyekkel a kiöregedő Fokker F27-eseket kívánják leváltani – 2012 elején kezdődhet el.

A C-295-ösöket a ghánai légierő a csapatszállítás mellett humanitárius célokra, sebesültek légi szállítására és ejtőernyősök ugratására is használhatja majd. Elmondásuk szerint a ghánaiak azért választották ezeket a gépeket, mert könnyen üzemeltethetők, sokoldalúak, és már a világ számos pontján (többek között a sivatagokban is) bizonyították rátermettségüket. Ezzel a lépéssel az eddigi C-295 rendelések száma 85-re emelkedett, ezek közül pedig 75 darab már szolgálatban áll 11 ország légierejében, ahol összesítve már túllépték a 100 ezer repült órát.

Ghána lehet ezzel a típus 14. üzemeltetője.

A ghánai kormány különböző kölcsönökből további repülőgépek vásárlását fedezné, így beszereznének még egy 100 üléses Embraer 190-est, illetve két Diamond DA42MPP típusú gépet is partmenti őrjáratozási feladatokra, hogy ezzel is védjék az ország olajkészletét.

A beszerzéseket először 2009-ben vetették fel, viszont a tervezettnél visszafogottabb formában tudják csak megvalósítani, költségvetési okok miatt. A régi Fokkerek leváltására eredetileg négy gépet szerettek volna venni, míg a DA42MPP-ből hat géppel számoltak. A vásárlásokkal együtt egy új hangárt is felépítenének, hogy legyen hol tárolni a gépeket, továbbá két könnyű és két nehéz szállítóhelikopter beszerzését is tervezik, ezekről azonban konkrét információ még nem került nyilvánosságra.